Ruud Houweling komt met solo album ‘Erasing Mountains’

Foto: Stef Nagel

Zandvoorter Ruud Houweling komt op 17 februari 2017 met zijn eerste soloalbum ‘Erasing Mountains’. De albumpresentatie gaat op 13 februari plaatsvinden in de Amsterdamse Melkweg. Houweling is geen onbekende in de muziekwereld. Eerder heeft hij met zijn band Cloudmachine al vier albums gemaakt.

ZFM Zandvoort

Ooit is Houweling met die band te gast geweest bij ZFM Zandvoort in het voormalige indy en alternative muziekprogramma ‘Breed’. De tijd van Cloudmachine ligt nu achter hem, maar de vier albums die de band heeft voortgebracht, kunnen nog steeds de waardering krijgen van critici en een bescheiden maar wel trouwe groep muziekliefhebbers. Die liefhebbers zitten overal ter wereld.

Leo Blokhuis

De song Safe Haven is zelfs geselecteerd voor de prachtige verzamelbox Songs We Shouldn’t Forget waar Leo Blokhuis en Ricky Koole van Universal een behoorlijke stem in hebben. De videoclip van Harrie Geelen is opgenomen in de collectie van het EYE Filmmuseum in Amsterdam.

Publieksprijs

In 2014 heeft de band de publieksprijs van de Independent Music Awards in de Verenigde Staten in de categorie Best Alternative Album gewonnen. Songs van Houweling zijn opgenomen door artiesten in binnen- en buitenland en als componist heeft hij muziek gemaakt bij televisieseries van o.a. de VPRO, NTR en AVRO.

Single

Eerder dit jaar heeft Houweling nog de single ‘Night Falls On The  Town’. De clip is hier in Zandvoort opgenomen en is nu ook al in het programma Alternative FM bij ZFM Zandvoort gedraaid.

Erasing Mountains

Met zijn eerste solo album ‘Erasing Mountains’ gaat Houweling het solopad op. Het idee voor de titelsong ontstaat op een desolate kustweg in het uiterste noorden van het Schotse eiland Skye. Dat gebeurt op een stormachtige dag, als de wolken met hoge snelheid binnendrijven en de schuin afgesleten bergen langzaam lijken uit te wissen. Het is ook een metafoor bij een titel die zowel past bij een nieuw begin, als bij het vlakke land waar Houweling zelf woont. Al deze kenmerken vormen de basis voor de muzikale koers op dit solo album.

Traditie

Houweling probeert op het album zich voor te stellen hoe zijn songs klinken als hij zich laat beïnvloeden door een lange levende traditie van de Nederlandse folkmuziek. Hij heeft zich ook afgevraagd of hij ook zelf zo’n album kan maken. ,,Ik had behoefte aan een gevoel van ‘thuis zijn’”, zegt hij zelf. Houweling heeft iets willen vinden wat vanzelfsprekends is in een onrustige wereld waarin iedereen leeft.

Arrangementen

Voor het album arrangeert Houweling de songs voor instrumenten die voor hem bij het Hollandse licht passen en waarmee hij zo een ruimte binnen kan wandelen en beginnen te spelen. ,,Ik heb een klein jaar aan de arrangementen gewerkt, en overlegde af en toe met Egon Kracht en Sebastiaan Koolhoven. Met elkaar hebben we een groep muzikanten samengesteld om mee op te gaan nemen. We kwamen een paar dagen bij elkaar in een vintage studio in Weesp en namen de basistracks live op, zonder repetities”, vertelt hij.

Techniek

Volgens Houweling is alles gedaan in drie of vier takes, waarbij er soms wel zeven mensen tegelijk hebben gespeeld. De techniek van het album is in handen van Oz Fritz uit de Verenigde Staten met wie Houweling eerder heeft gewerkt en van wie hij weet dat hij goed is om vooral de muzikale flow in de gaten te houden.

Organisch

Oz is onder andere bekend van zijn werk op een aantal Tom Waits platen waar Houweling van houdt om het warme organische geluid. ,,Nadat ik zelf thuis nog wat aan mijn gitaar- en zangpartijen had gewerkt, hebben we alles gemixt in Californië, in dezelfde studio als waar de eerder genoemde platen zijn opgenomen”, vertelt Houweling over zijn eerste solo album.

 

Reacties