Nationaal Park Zuid-Kennemerland als leslokaal

Foto: PR IVN

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland als leslokaal. Sinds een aantal jaren heeft het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen een scholenprogramma voor kinderen uit de omgeving.

Leren

Sinds een aantal jaren heeft het bezoekerscentrum een scholenprogramma voor kinderen uit de omgeving. Door de groeiende animo onder scholen om in de buurt de natuur te ontdekken en beleven, gaat eind januari een nieuwe groep vrijwillige schoolgidsen van start. Voor hen is in samenwerking met het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) een nieuw opleidingsprogramma samengesteld specifiek voor Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Enthousiasme

“Vrijwillige schoolgidsen brengen het eigen enthousiasme voor de natuur en het Nationaal Park over op kinderen. In het opleidingsprogramma leren de gidsen ook over didactiek, natuurbeleving bij kinderen van verschillende leeftijden en krijgen ze specifieke kennis over de natuur in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Zo ontstaan er leuke en leerzame excursies voor schoolklassen uit de omgeving”, zegt Monica Ralling, coördinator communicatie en educatie van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Schoolseizoen

Vanaf 1 maart start het schoolseizoen met onder meer uitjes en excursies voor schoolkinderen. Vanaf dat moment komen veel schoolklassen naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland om van alles te leren over de duinen, begroeiing, de dieren en het belang van de natuur in het Nationaal Park. De Kennemerduinen verandert in een leslokaal.

Buiten

Volgens de deskundigen is het om verschillende redenen belangrijk om kinderen in de leeftijdscategorie 4-12 jaar mee naar buiten te nemen. Zo zeggen deskundigen dat het bij kinderen de beweging stimuleert en de motorische ontwikkeling bevordert. Daarnaast gaan ze ook gevarieerder spelen wat de gezondheid weer ten goede komt.

Aanmelden

Scholen die met een gids het park in willen kunnen zich aanmelden voor de eerste bijeenkomst op 26 januari bij [email protected]

Bron: IVN

Reacties