Van Mondriaan tot Dutch Design in Zandvoorts Museum

Foto: Jaap Koper

Op 20 januari gaat de tentoonstelling ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’ van start in het Zandvoorts Museum. Liselot de Jong gaat de tentoonstelling openen. Zij is voormalig conservator van het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Doek

Over de kunstenaar zelf is al veel gezegd en geschreven. Vorige maand en aan het eind van het afgelopen jaar, is een doek uit 1903 van de kunstenaar opgedoken. ‘Landschap bij Arnhem’ van de in Amersfoort geboren kunstenaar, levert bij een veiling van Christie’s bijna twee ton op. Het doek verschilt totaal met de bekende werken van Mondriaan zoals bijvoorbeeld ‘Victory Boogie Woogie’.

De Stijl

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat kunstbeweging De Stijl is opgericht door een groep kunstenaars, waarbij Mondriaan ook bij betrokken is geweest. De kunstbeweging is ook mede voortgekomen uit een tijdschrift met diezelfde naam. De Nederlandse kunstbeweging opereert internationaal. Naast Mondriaan maken ook Gerrit Rietveld en Bart van der Leck deel uit van De Stijl, die met nieuwe kunst en niets minder dan dat de wereld willen veranderen.

Thema

Het Zandvoorts Museum haakt aan op het landelijk thema rondom de herdenking van De Stijl. Zo is het museum ingericht met Dutch Design vintage iconen en objecten. Het Zandvoorts Museum toont fotowerk en schilderijen van diverse Nederlandse kunstenaars. Dit werk sluit aan op het thema de Stijl.

Kunstenaars

De kunstenaars die de tentoonstelling ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’ in het Zandvoorts Museum gaan vormgeven zijn divers. Zo zullen werken te zien zijn van: Popel Coumou, Marga Duin, Udo Geisler, Kuno Grommers, Bas de Jager, Irma de Jong-Middelkoop, Petra Laaper, Onno van Middelkoop, Eric de Nie, Daan Roukes, Rob Slooten en Nico Stammis.

 

Reacties