Zandvoort krijgt titel Gouden Gemeente

Foto: Jaap Koper

Zandvoort heeft van Sociaal Werk Nederland de titel Gouden Gemeente gekregen. De organisatie heeft afgelopen week 11 nieuwe titels toegevoegd aan de basislijst van gemeenten die voor op lopen op het gebied van het sociale domein. Sociaal Werk Nederland kijkt in welke gemeenten de eerste concrete resultaten van verandering en vernieuwing in het sociaal domein zichtbaar zijn.

Transitie

Sinds het begin van de transitie trekt de gemeente Zandvoort samen op met buurgemeente Haarlem. Volgens Albert Rechterschot van Pluspunt Zandvoort heeft dat vooral voordelen voor het sociaal werk. ,,De waardering voor sociaal werk is duidelijk groter dan vóór de transitie. De gemeente Zandvoort ziet nu echt de meerwaarde ervan voor burgers”, zegt Rechterschot.

Aanpak

Zandvoort krijgt de titel van Gouden Gemeente onder meer door een voortvarende aanpak. Zo is er een tweede wijksteunpunt in Zandvoort Centrum. ,,Bovendien helpt de gemeente het sociaal werk dicht bij de mensen te brengen”, stelt Rechterschot. Volgens de directeur van de Zandvoortse welzijnsorganisatie doen zij dat door aan te haken bij de vele sociale verbanden in Zandvoort en schrijven ze daarbij niet voor hoe het allemaal moet.

Prettig

Verder vindt Pluspunt Zandvoort dat de samenwerking met ambtenaren erg prettig verloopt. ,,Bovendien is wethouder Gert-Jan Bluijs, die de portefeuille van het sociaal domein heeft, al jaren actief in het verenigingsleven; als sociaalwerkorganisatie mogen we van zijn netwerk gebruikmaken. Samen bereiken we nu steeds meer mensen”, zegt Rechterschot.

Laagdrempelig

Pluspunt vindt ook dat laagdrempelig sociaal werk dure zorg voorkomt. Niet alleen de sociaalwerkorganisaties profiteren van de coöperatieve opstelling van de gemeente. Ook grote buur Haarlem leert van de ervaringen in Zandvoort. Om de titel van Gouden Gemeente te krijgen is een werkbezoek van Sociaal Werk Nederland in Zandvoort Vooraf gegaan. Dat is gebeurd in december 2016 waar ook een wethouder van Haarlem aanwezig is geweest. ,,Die was erg onder de indruk van ons Steunpunt OOK Zandvoort, dat is bedoeld voor alle inwoners die door bijvoorbeeld ziekte, beperking of ouderdom enige steun kunnen gebruiken”, zegt Rechterschot.

Leren

Het leren van elkaar gebeurd ook andersom. Zandvoort leert ook van Haarlem. ,,Wij zitten nu als sociaal werk ook met zoveel mogelijk andere disciplines om de tafel. Vervolgens kun je er met een laagdrempelig aanbod voor zorgen dat er zo min mogelijk burgers in de zorghoek terechtkomen. Mede dankzij die kennisuitwisseling tussen beide gemeenten hebben we het sociaal werk op een hoger niveau kunnen tillen’, vertelt de directeur van Pluspunt verder.

Nauwe samenwerking

De beide gemeenten hebben een nauwe samenwerking als het gaat om sociaal werk en waar andere partners bij betrokken zijn. Het is goed merkbaar omdat dit gebeurt met en voor de bewoners. Dat levert volgens Pluspunt veel op, zoals Dementiehuizen, vluchtelingen die bij de tandarts werken, buurtcentra gerund door bewoners met een GGZ achtergrond, en minder jongeren die uit huis geplaatst worden.

 

Cookieinstellingen