Hollandse Meesters in het zand tijdens EK Zandsculpturen

Foto: Jaap Koper

De Hollandse Meesters in het zand is het thema voor het zesde Europese Kampioenschap Zandsculpturen in Zandvoort. Wat nieuw is, is dat het kampioenschap dit keer plaatsvindt tussen 12 en 18 juni. De laatste edities van het zandsculpturen maken hebben steevast plaatsgevonden in augustus.

Hollandse Meesters

Het thema voor dit jaar is “Hollandse Meesters”. De deelnemers laten zich inspireren door de Hollandse meesterwerken uit collectie van de Hermitage in St.-Petersburg die vanaf 7 oktober in de Hermitage Amsterdam te bewonderen zullen zijn.

Jury

In de jury van dit jaar nemen onder meer Martijn Bosch van het Rembrandthuis, Marcel Westerdiep van Escher in het Paleis en Eric Zwemmer van het Holland Casino Zandvoort plaats. Zij zullen zich gaan buigen over de beoordeling van de werken. Op 18 juni maken zij bekend welke zandkunstenaar zich Europees Kampioen Zandsculpturen 2017 mag noemen.

Samenwerking

Voor de editie van het Europees Kampioenschap Zandsculpturen 2017 is een unieke samenwerking tussen de Hermitage Amsterdam en het Zandvoorts Museum tot stand gekomen “Hollandse Meesters” is een unieke samenwerking tussen de Hermitage Amsterdam en het Zandvoorts Museum.

Bijzonder

Volgens hoofd Communicatie, Educatie & Marketing/adjunct-directeur Paul Mosterd van de Hermitage Amsterdam is het heel bijzonder dat deze Hollandse Meesters straks voor het eerst weer even terug zijn in Nederland. ,,Nog meer bijzonder is dat zij dan ook in grote zandsculpturen in Zandvoort te zien zullen zijn”, zegt Mosterd.

Dromen

Volgens Hilly Jansen van het Zandvoorts Museum is een samenwerking met een gerenommeerd museum als de Hermitage, iets waar het Zandvoorts Museum alleen maar van heeft kunnen dromen. ,,Wij verwelkomen jaarlijks ruim 5 miljoen bezoekers in Zandvoort. Met veel plezier geven we hen hier, in ‘Amsterdam Beach’, een voorproefje van de tentoonstelling “Hollandse Meesters uit de Hermitage”, zegt Jansen.

Langer

Nu het kampioenschap al op 12 juni begint zullen de Hollandse Meesters in zandvorm ook langer blijven staan. Ook nu weer blijven naar verwachting de kunstwerken staan tot november 2017 in het Zandvoortse centrum en grotendeels op het Badhuisplein. De tentoonstelling in de Hermitage met de  Hollandse Meesters is van 7 oktober 2017 tot en met 27 mei 2018 te zien in De Hermitage Amsterdam.

Reacties