Kinderboerderij op locatie bij Huis in de Duinen in Zandvoort

Foto: Jaap Koper

De bewoners van Huis in de Duinen hebben deze week de Kinderboerderij op locatie op bezoek gehad. De bewoners hebben kennis kunnen maken met enkele dieren die Dietske Dijkman van de kinderboerderij heeft meegenomen naar de Zandvoortse lokatie van Amie Ouderenzorg.

Terugkerend

Inmiddels is het een terugkerend ritueel. Dietske Dijkman en haar medewerkster Audrey bezoeken het wooncentrum van Amie Ouderenzorg aan de Herman Heijermansweg nu al voor de derde of vierde keer. Dijkman is de tel kwijt geraakt, maar de dieren die ze meeneemt zijn voor de bewoners van Huis in de Duinen een bijzonder moment.

Natuurgeneeskundig therapeut

Dijkman is een natuurgeneeskundig therapeut. Ze neemt de dieren mee naar een locatie waar ze die voor educatieve doeleinden inzet bij onder meer jonge kinderen, maar ook bij ouderen. Zo heeft de leiding van het verpleeghuis gevraagd om knuffeluren te verzorgen.

Effect

Het effect van de dieren heeft een bijzondere uitwerking op de bewoners. ,,Mensen beginnen spontaan een liedje te zingen”, vertelt ze. ,,Het effect is ook dat mensen hun liefde aan een dier kunnen geven”, zegt Dijkman verder.

Konijnen

Vooral de konijnen die Dijkman en haar collega Audrey hebben meegenomen, zijn uitermate geschikt voor de kunffeluren bij Huis in de Duinen. Zowel Dijkman als Audrey kijken ook uit oogpunt van dierenwelzijn. Konijnen zijn het meest ontspannen en die trekken dan ook de meeste belangstelling.

Medewerker Audrey met de konijnen

Contact

De aanwezigheid van een paar pony’s. konijnen, een ooi met drie lammetjes en een geit zorgen ervoor dat de bewoners weer contact kunnen maken.,,Dieren hebben geen vooroordelen”, vertelt Dijkman. De aanraking doet volgens Dijkman veel met bewoners. ,,Ook gaan sommige mensen over vroeger vertellen”, zegt Dijkman.

Sponsor

Een dag als deze is alleen mogelijk met een sponsor. Onderling Hulpbetoon heeft de dag mogelijk gemaakt en ook kinderen van een nabijgelegen kinderdagverblijf in de buurt zijn langsgekomen om de dieren te kunnen zien.

Reacties