Hollandse Meesters centraal bij EK Zandsculpturen

Deze week staan de Hollandse Meesters centraal bij het EK Zandsculpturen in Zandvoort. De komende week zullen verschillende internationale zandkunstenaars diverse bergen zand gaan veranderen in verschillende kunstuitingen is bij deze kunstwedstrijd.

Nieuw

De periode waarin de kunstenaars werken is ook nieuw. Het tijdstip van de EK Zandsculpturen is naar voren gehaald. Waar in de afgelopen jaren de eerste week van augustus het domein is van de zandkunstenaars is dat nu verplaatst in de tweede week van juni.

Doel

Achter de vervroeging zit een doel. De gemeente Zandvoort en het Zandvoorts Museum die het evenement mede organiseren, hopen een breder publiek te bereiken door het veranderen van het tijdstip. Volgens de gemeente en het museum ontstaan hierdoor ook nieuwe samenwerkingen ontstaan. Zo werken de mede organisatoren van het evenement samen met de Hermitage in Sint Petersburg en Amsterdam. Daarnaast doen het Rijksmuseum, Escher in het Paleis, het Rembrandthuis en het Amsterdam Museum mee in het samenwerkingsverband.

Bezoekers

Het EK Zandsculpturen trekt ieder jaar veel bezoekers. Om nog meer mensen te laten profiteren van de sculpturen hebben gemeente Zandvoort en het Zandvoorts Museum ervoor gekozen het evenement vroeger in het seizoen te laten plaatsvinden. In de maanden juni, juli en augustus zijn er veel vakantiegangers en dagjesmensen in Zandvoort te vinden. Ook zij kunnen nu plezier hebben van de sculpturen.

Verspreid

Verspreid door heel Zandvoort verrijzen vanaf 12 juni zandsculpturen van 3 bij 3 meter en maar liefst 3,5 meter hoog. De beste zandkunstenaars van Europa komen de sculpturen hier opbouwen. Verdeeld over het Badhuisplein, het Kerkplein en het Raadhuisplein wordt daarvoor in totaal 200.000 kilo speciaal sculptuurzand gestort. Op zondag 18 juni maken de organisatoren van het EK Zandsculpturen bekend wie het beste zandsculptuur heeft gemaakt. De sculpturen zijn te bewonderen tot 1 november.

Tentoonstellingen

Naast de zandsculpturen zelf zijn er tentoonstellingen georganiseerd met als thema Hollandse Meesters. Deze zijn zowel in het Zandvoorts Museum als in de openbare ruimte te zien. De samenwerking met grote musea zoals het Rijksmuseum bestaat onder andere uit het beschikbaar stellen van beeldmateriaal. In het Amsterdam Museum is bovendien tegelijkertijd met het EK Zandsculpturen een expositie van de Hollandse Meesters te bewonderen.

Cultuurtoerisme

Voor Zandvoortse ondernemers is het EK Zandsculpturen een goede aanleiding om cultuurtoerisme te promoten. Zo zullen er grote panelen worden geplaatst in winkeletalages met afbeeldingen van de sculpturen en worden er speciale verblijfsarrangementen aangeboden.

Bron: VVV Zandvoort

 

Cookieinstellingen