Stads- en dorpsomroepersconcours strijkt neer in Zandvoort

Foto: Jaap Koper

Ook dit jaar zijn verschillende omroepers voor het stads- en dorpsomroepersconcours in Zandvoort neergestreken. Het concours is de laatste jaren uitgebreid met deelnemers uit België, waardoor het karakter meer een internationaal gezicht heeft gekregen.

Heden en verleden

Het stads- en dorpsomroepersconcours kent inmiddels een rijk verleden. De voormalige Zandvoortse dorpsomroeper Klaas Koper heeft zich ook laten zien. Hij heeft ooit vier keer de nationale titel weten te winnen en ook in Zandvoort heeft Klaas Koper ooit een aantal malen weten te winnen. Nu heeft de opvolger van Klaas Koper Gerard Kuijper wederom meegedaan aan het concours.

Haghorst

In de tijd dat Klaas Koper nog deel uitmaakt van het omroepersgilde, doet ook al Harrie van Doormaal uit Haghorst mee. Ook dit jaar is de dorpsomroeper erbij. Haghorst is al lang geen zelfstandige gemeente meer, maar maakt deel uit van de gemeente Hilvarenbeek. Inmiddels is de afgelopen jaren wel wat veranderd in het deelnemersveld en zijn er ook de laatste jaren deelnemers uit België die meedoen aan het stads- en dorpsomroepersconcours die op verschillende plaatsen in Nederland maar ook in België plaatsvinden.

Organisatie

Het organiseren van een stads- en dorpsomroepersconcours gaat niet van zelf. Sinds Gerard Kuijper het stokje van Klaas Koper heeft over genomen, organiseert hij samen met zijn vrouw Els het concours. De plek waar de omroepers hun roep doen, is ook nog steeds op het Kerkplein.

Jury

Zoals elk jaar beslist een jury over de vrije roep en de verplichte roep. Bij deze laatste roep moeten de omroepers iets vertellen over hun eigen stad of dorp. Voor tijdelijk burgemeester Joan de Zwart-Bloch is dit toch een bijzonder evenement. De burgemeester heeft het dan ook naar de zin gehad.

Terug

Komende week gaat De Zwart weer terug naar de gemeente Blaricum. ,, Het is omgevlogen”, zegt de Zwart. Ergens heeft ze toch ook wel het gevoel om nog wat langer in Zandvoort te willen blijven, maar de termijn loopt tot en met dinsdag 26 september. ,,Het is goed om weer terug te gaan”, zegt de burgemeester.

Uitslag

De jury heeft na beraad de uitslag bekendgemaakt. Marco van Avermaete uit Philippine heeft het Zandvoortse concours op zijn naam geschreven. Jan Geert 1 (Jan Prins) uit Graft-De Rijp is op de tweede plaats geëindigd en de Friese stadsomroeper Harmen de Vries uit IJlst heeft het erepodium compleet gemaakt met een derde plaats.

Cookieinstellingen