Burendag is vooral verbinding zoeken

Foto: Jaap Koper

De Zandvoortse Burendag is vooral een dag geweest om de verbinding zoeken. De dag is vooral een initiatief van het Oranje Fonds en waarbij koffiebrander Douwe Egberts ook een duit in het zakje doet. In het winkelcentrum Zandvoort Noord hebben mensen en vrijwilligers van het Sociaal Wijkteam Zandvoort en Stichting Pluspunt Zandvoort hun best gedaan om de buurt in verbinding te krijgen.

Contact

Voor een jonge buurtbewoonster uit de wijk Nieuw Noord is het vooral contact zoeken. ,,Het is even kijken wat het is”, vertelt ze. Eerst heeft ze in een instelling gewoond, maar nu woont ze zelfstandig. Dat contact zoeken gebeurd ook via een koffietafel waar buurtbewoners aanschuiven om een gesprek met elkaar te voeren.

Sociaal Wijkteam

Leden van het Sociaal Wijkteam Zandvoort lopen met schalen heen en weer. Op de schalen liggen eigen gebakken koekjes die buurtbewoners bij de koffie kunnen nuttigen. Het is voor het team de manier om zich te laten zien. In het Sociaal Wijkteam zitten verschillende mensen uit het Sociale Domein met een eigen specialisme. In het team zijn mensen actief die werken bij het RIBW, de gemeentelijke dienst Sociale Zaken en Pluspunt.

Speelruimte voor de kinderen

Voelhorens

Teamlid Wendy Zijlstra zegt dat het Sociaal Wijkteam de voelhorens is voor de wijk. ,,Daar waar zaken vastlopen, proberen wij als Sociaal Wijkteam de boel weer vlot te trekken”, vertelt ze. Vooral de samenstelling van het team maakt het bijzonder. ,,Het is multidisciplinair”, zegt Zijlstra.

Bureaucratie

Ook wethouder Gert-Jan Bluijs komt langs. ,,We proberen juist uit de bureaucratie te blijven”, zegt Bluijs. Volgens de wethouder gaat het om het doen. Verder stelt Bluijs dat het wijkteam te maken krijgt met veel ondewerpen in de wijk. ,,Het zijn leuke, maar ook minder leuke dingen waar het wijkteam mee te maken krijgt”, zegt Bluijs. Burendag speelt in Zandvoort af op twee plaatsen. Op zondag 24 september doet ook het wijkcentrum De Blauwe Tram in het centrum mee.

Cookieinstellingen