20e Shanty & Zeeliederen Festival onder stralend najaarszonnetje

Foto: Jaap Koper

Onder een stralend najaarszonnetje is de 20e editie van het Shanty & Zeeliederen Festival in Zandvoort gehouden. Tien koren hebben op verschillende locaties in het Zandvoortse centrum hun repertoire gebracht.

Pôllesjongers

Wapenzangers tijdens 20e Shanty & Zeeliederen Festival

Al vanaf de eerste editie is het Shantykoor De Pôllesjongers erbij. In 1997 toen dit festival is gestart heeft dit koor min of meer gezorgd dat het Shanty & Zeeliederen Festival vaste voet onder grond heeft gekregen in Zandvoort. In 1997 heeft Woudsend als één van de eersten een shantyfestival georganiseerd. De sfeer is goed aangeslagen waarbij enkele Zandvoorters aanwezig zijn geweest en zich hebben afgevraagd om iets in Zandvoort te gaan doen.

Bescheiden

Wat in 1998 bescheiden is begonnen in Zandvoort is nu een festival wat nu toch ook behoorlijk wat mensen trekt naar het Zandvoortse centrum. Ook is de laatste jaren het festival samengetrokken met het stads- en dorpsomroepersconcours dat een dag eerder in het dorpscentrum wordt gehouden. Tradities zijn er ook want de start van het Shanty & Zeeliederenfestival in Zandvoort is elke keer in Nieuw Unicum.

Zingen

Volgens Maaike Koper die samen met het koor de Wapenzangers van Zandvoort meerdere edities heeft beleefd is zingen iets wat mensen graag doen. ,,Het is een vriendelijk festival, omdat zowel het publiek als de meegekomen aanhang de liederen mee kunnen zingen”, vertelt ze. Ook is er een verschil tussen shanty’s en zeeliederen. Zeeliederen gaan volgens Maaike Koper meer de kant van de smartlappen op.

Cookieinstellingen