Shanty’s en zeeliederenfestival afsluiter van september

Foto: Jaap Koper

Het Shanty’s en zeeliederenfestival is de traditionele afsluiter van september. Dat begint al op zondagmorgen al, als de podia op verschillende plaatsen worden neergezet en nieuwsgierige Duitse toeristen kijken wat er op die dag gaat plaatsvinden.

Opening

De opening van het festival gebeurd op de Brink in Nieuw-Unicum om ook het festival bij de bewoners van het zorgcentrum te betrekken. Alle deelnemende koren verzamelen zich, om daarna zich naar het centrum te begeven, waar de burgemeester wacht.

Raadhuis

Na ontvangst bij het raadhuis, worden ook de kelen al getest. Met een optreden voor hetzelfde raadhuis verspreiden de koren zich om daar hun optredens aan het publiek te verzorgen. Het meeste vindt plaats in het centrum, maar ook bij Beach Club Tien is een plaats waar de koren zich laten horen.

Halve dorp

Hoewel het halve dorp inmiddels al weet hoe dit festival is ontstaan, begint het halverwege de jaren negentig als Klaas Koper als dorpsomroeper meedoet aan een concours in Woudsend. Daar valt de toenmalige omroeper met de neus in de boter bij een zelfde festival maar dan in het dorp vlakbij één van de Friese meren. ,,Dat kunnen we in Zandvoort ook”, zegt Koper.

Vanaf het begin

Tijdens het festival in Woudsend maakt de Zandvoortse delegatie kennis met de Pôllesjongers. Dit koor is al twintig jaar een koor dat te zien is tijdens het Shanty’s en zeeliederenfestival. Naast de trouwe Friezen, is inmiddels het vrouwenkoor Grace Darling uit IJmuiden ook een vaste waarde. Zij trappen af in De Brink van Nieuw Unicum.

Afsluiting

Traditiegetrouw is de afsluiting op het Gasthuisplein waar alle koren nog een keer samen zingen. Dan is het weer een jaar wachten, tot het moment weer aanbreekt dat de zon weer lager komt te staan aan het eind van de middag en als de bladeren bijna beginnen te verkleuren. Dan is er weer een Shanty’s en zeeliederenfestival.

'

Reacties

article
9930
Shanty's en zeeliederenfestival afsluiter van september
Het Shanty’s en zeeliederenfestival is de traditionele afsluiter van september. Dat begint al op zondagmorgen
https://zandvoort.nieuws.nl/cultuur-welzijn/9930/shantys-en-zeeliederenfestival-afsluiter-september/
2018-09-30T18:00:50+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/09/30174247/20180930_104900.jpg
shanty's, zeeliederen
Cultuur & Welzijn