Gemeente komt met beleid voor woningverhuur

Foto: Jaap Koper

Het college van Zandvoort wil het aantal dagen van woningverhuur via Airbnb halveren van 120 dagen naar maximaal 60 dagen. Ook moet er een eenmalige meldingsplicht komen voor mensen die hun woning via Airbnb willen verhuren. Het college doet dit voorstel, omdat het aantal klachten in Zandvoort de afgelopen jaren is toegenomen.

Overlast

NH Nieuws meldt dat Zandvoorters klagen over overlast. De gemeente heeft moeite om de regelovertreders aan te pakken. Eigenaren van verschillende woonruimtes hebben de laatste tijd steeds meer huizen aan de woningmarkt onttrokken en te bestemmen voor de verhuur. Vanuit de Zandvoortse gemeenschap zijn er ook signalen gekomen dat het ten koste gaat van de leefbaarheid van het dorp zelf als de nadruk meer op het toerisme komt te liggen.

Nieuwe regels

Het Zandvoortse college is met een nieuw beleid gekomen voor de toeristische verhuur van woningen. Naast het inperken van het aantal verhuurdagen en een eenmalige meldingsplicht, is dat de gemeente direct een boete kan opleggen voor diegene die de nieuwe regels overtreden. Maximaal kan die boete oplopen tot 20.000 euro.

Permanent ingeschreven

Ook moet de hoofdbewoner van het huis permanent ingeschreven staan in de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP) en moet hij/zij er ook tenminste acht maanden per jaar zelf wonen. Eigenaren mogen hun woning niet verhuren worden aan meer dan zes personen per keer. De gemeente benadrukt dat een tweede woning niet aan toeristen mag worden verhuurd.

Teruggebracht

De gemeente Amsterdam heeft al eerder het aantal dagen van woningverhuur via Airbnb teruggebracht naar dertig dagen. Zandvoort wil minder ver gaan dan Amsterdam, omdat de toeristensector een te belangrijke inkomstenbron is.

Uitzondering

De gemeente maakt wel weer een uitzondering voor woningen in het centrum die zich op de eerste verdieping boven winkels en horeca bevinden. Voor deze woningen geldt dat deze wel maximaal 120 dagen mogen worden verhuurd. Dat komt ook omdat ondernemers bij de gemeente hebben duidelijk gemaakt dat de inkomsten daarvan nodig zijn om de rustige winters financieel te kunnen overleven. De gemeenteraad zal zich nog moeten buigen over het voorstel van het college.

Bron: Gemeente Zandvoort en NH Nieuws

'
article
10182
Nieuw beleid voor woningverhuur
Het college van Zandvoort wil het aantal dagen van woningverhuur via Airbnb halveren van 120
https://zandvoort.nieuws.nl/gemeente/10182/gemeente-komt-met-beleid-voor-woningverhuur/
2018-10-25T17:34:08+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2016/03/04155327/Raadhuis-Zandvoort-Jaap-Koper-e1540212793937.jpg
Airbnb, toerisme, woningverhuur
Gemeente