Gemeente waarschuwt voor Japanse Duizendknoop

Foto: Pixabay

De gemeente waarschuwt voor de Japanse Duizendknoop. Volgens de gemeente steekt deze exoot ieder voorjaar de kop weer op. Het gaat volgens de gemeente om een woekerende plant, die met zijn wortels schade kan aanrichten aan asfalt, muren en funderingen. En als hij eenmaal in de tuin groeit, is daar weer moeilijk vanaf te komen.Japan

De Japanse Duizendknoop komt van oorsprong uit Japan. Hij is ooit door mensen naar Nederland gehaald. En hij doet het hier heel erg goed. Hij woekert zelfs zo hard, dat hij andere planten verdringt. Met zijn sterke wortels dringt hij door asfalt, leidingen, muren en funderingen heen. Zo kan hij schade veroorzaken aan uw huis. Daarom is het belangrijk om de plant te bestrijden.

Schadelijk voor dieren

Er is nog een reden om de verspreiding van de Duizendknoop te stoppen. De plant past niet in het dieet van insecten die in ons land voorkomen. En hij verdringt andere planten, die wél een voedselbron voor Nederlandse dieren zijn. Daardoor kan de Duizendknoop ook schade veroorzaken aan de biodiversiteit.

Hoe ziet hij eruit?

Vroeg in het voorjaar komt de plant weer boven de grond. U herkent de plant aan de holle stengels, die een beetje doen denken aan bamboestengels. De plant heeft grote, vrij brede bladeren, met aan het einde een spitse punt. De bladeren zitten om en om aan de stengel gerangschikt. De plant bloeit met trossen van kleine, witte bloemen. De Japanse Duizendknoop is een grote plant, die tot wel 3 meter hoog kan worden.

Bestrijding

Groeit de Duizendknoop in uw tuin? Dan is het goed om de plant te bestrijden, om schade te voorkomen. Het volledig uitroeien van de plant is wel een zaak van lange adem. Het beste is om de plant te verzwakken, door regelmatig de stengels af te knippen en de uitlopers te verwijderen. Doe dit ongeveer eens in de 2 weken. Ook kunt u de plant zo zorgvuldig mogelijk uitgraven.

Pantenresten

Doe de plantenresten nooit in de GFT-bak! Ze komen dan in het gecomposteerde afval terecht en zo kan de plant verder verspreid worden. U kunt de plantenresten het beste bij het restafval doen, zodat ze worden verbrand. Zorg er voor dat u na het knippen of uitgraven geen plantenresten aan uw kleding heeft. Ook op die manier kan de plant zich verder verspreiden.

Heet water

Wanneer de plant na verloop van tijd nog steeds blijft groeien, kunt u ook heet water over de plant heen gooien. Dit verzwakt de planten ook, doordat ze brandwondjes kunnen krijgen op de wortels. Hierdoor worden de planten vatbaarder voor schimmels. Wie een Japanse Duizendknoop heeft moet er rekening mee houden dat de plant vaak meerdere jaren achter elkaar moet bestrijden, voordat deze echt verdwijnt.

Bron: Gemeente Zandvoort

'

Reacties

article
11990
Gemeente waarschuwt voor Japanse Duizendknoop
De gemeente waarschuwt voor de Japanse Duizendknoop. Volgens de gemeente steekt deze exoot ieder voorjaar
https://zandvoort.nieuws.nl/gemeente/11990/gemeente-waarschuwt-voor-japanse-duizendknoop/
2019-03-10T16:59:08+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/03/10165510/Japanse-Duizendknoop-Pixabay.jpg
Japanse Duizendknoop
Gemeente