Gemeente Zandvoort zet in op samenwerking voor omgevingsplan strand

De gemeente Zandvoort wil bij het omgevingsplan strand zoveel mogelijk gaan samenwerken met belanghebbenden. Het plan moet gericht zijn op verduurzaming, ruimte en flexibiliteit voor ontwikkelingen en (sport-)recreatie, vereenvoudiging van de regels en een goede balans tussen toerisme en de woon- en leefbaarheid van Zandvoort.

Gehele strand

Het omgevingsplan strand beslaat volgens de gemeente uit het gehele strand van Zandvoort, de duinreep en de aangrenzende boulevard en een deel van de Noordzee. De gemeente wil met het dit plan het huidige bestemmingsplan “Strand en Duin” gaan vervangen. Het plan bevat alle regels over de fysieke leefomgeving die de gemeente stelt binnen haar grondgebied. Daar gaat het volgens de gemeente om de regels voor evenementen en watersport op en bij het strand.

Vroegtijdig betrokken

Voor het opstellen van het omgevingsplan voor het strand wil Zandvoort de inwoners, ondernemers of belangenorganisaties vroegtijdig betrokken. Het liefst nog voordat er iets op papier staat. Het streven is om met alle betrokkenen de uitgangspunten voor het omgevingsplan te formuleren.

Kernteam Strand

Om tot een goede uitvoering te komen, is de gemeente gekomen met een Kernteam Strand. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van alle betrokken partijen, die bij elke stap in het proces bijeenkomen. Belangrijk uitgangspunt in het omgevingsplan Strand is dat de gemeente samen wil werken in de realisering  van een toekomstbestendig strand.

Participatiebijeenkomst

Er is gestart met een brede participatiebijeenkomst met inwoners en belanghebbenden waarin veel ideeën en initiatieven zijn opgehaald.  Van daaruit is er een kernteam Strand opgericht dat bestaat uit vertegenwoordigers van alle betrokken partijen, die bij elke stap in het proces bijeenkomen.

Drieledig

Een omgevingsplan bestaat uit drie juridische-bindende onderdelen:

  • de verbeelding (plankaart),
  • de daarbij behorende (plan)regels en
  • de toelichting. In de toelichting, worden de gemaakte keuzes en bestemmingen onderbouwd.

Het omgevingsplan wordt 21 mei a.s. voorgelegd aan de gemeenteraad.

Omgevingswet

Met de komst van de Omgevingswet in 2021 bundelt de overheid de regels voor ruimtelijke projecten. Zo wordt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten. Er komt meer samenhang tussen verschillende plannen, waardoor de kaders voor projecten eenduidiger worden en initiatieven sneller kunnen worden gerealiseerd.

Veel verandering

Er verandert veel. Bijvoorbeeld het samenvoegen van 26 bestaande wetten voor onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Als een inwoner of ondernemer straks een project of activiteit wil starten dan hoeft er nog maar één vergunning (digitaal) aangevraagd te worden bij één loket.

Cookieinstellingen