Boulevard Paulus Loot en De Favauge moet aantrekkelijke boulevard zijn voor zomer én winter

Foto: Gemeente Zandvoort

Met een schetsontwerp geeft de gemeente Zandvoort een aftrap om de Boulevard Paulus Loot en Boulevard De Favauge in een aantrekkelijke boulevard te veranderen voor zowel de zomer als de winter. De gemeente wil de boulevard herinrichten om de ruimtelijke kwaliteit voor Zandvoort te verbeteren en haar positie als badplaats te versterken.

Kwaliteitsverbetering

Als het aan het Zandvoortse college ligt kan er een start worden gemaakt met de kwaliteitsverbetering van de boulevard. Het Zandvoortse college stelt in de vergadering van mei a.s. de gemeenteraad voor om het schetsontwerp voor boulevard Paulus Loot en De Favauge vast te stellen.

Functionele boulevard

,,Zandvoort verdient een mooie en functionele boulevard van hoge kwaliteit, die past bij de behoeftes van onze inwoners, ondernemers én bezoekers. Met het schetsontwerp van de Paulus Loot en De Fauvage wordt de eerste stap in de goede richting gezet”, zegt wethouder Ellen Verheij in een persbericht van de gemeente.

Wensen en ideeën van betrokkenen en belanghebbenden

Het schetsontwerp is gemaakt op basis van wensen en ideeën van betrokkenen en belanghebbenden. Zandvoort streeft met het schetsontwerp naar de meest aantrekkelijke boulevard in de winter. Daarmee wil de gemeente de ruimte zo inrichten dat het zowel in de zomer als in de winter aantrekkelijk maken om over de boulevard te flaneren en er te verblijven. Daarmee draagt de herinrichting bij aan de jaarrond ambitie van Zandvoort.

Aangenaam wandelen

Op de boulevard is het aangenaam wandelen en is er een goede toegang naar het strand. Op de boulevard Paulus Loot komt een fietsstraat voor fietsers in twee richtingen. Door het parkeren bij Paulus Loot aan de zeezijde op te heffen, denkt de gemeente de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren.

Fysiek scheiden van fiets- en wandelverkeer

Met de inrichting heeft de gemeente het idee om de wandelpromenade fysiek te scheiden van fiets- en autoverkeer en het zicht op zee te versterken. Op die manier ontstaat volgens de gemeente een meer overzichtelijke straat. Het college wil de op te heffen parkeerplaatsen zoveel mogelijk compenseren op P Zuid of het Friedhoffplein.

Groen

In het schetsontwerp staat ook dat zowel op de Paulus Loot als bij De Favauge de gemeente meer groen wil toevoegen. Daarnaast bekijkt de gemeente of er een boardwalk langs de strandpaviljoens bij De Favauge kan komen. Met dit uitgangspunt wil de gemeente een groot deel van het strand voor zomer en winter de paviljoens beter toegankelijk maken voor mindervaliden. Op het ontwerp zijn volgens de gemeente veel positieve reacties van betrokkenen en belanghebbenden gekomen.

Aanpak in fases

De herinrichting gebeurd in fases. Eerst zal de gemeente de Boulevard Paulus Loot aanpakken, dan Boulevard De Favauge en als laatste de Boulevard Barnaart.. Voor de eerste twee fasen is er nu een schetsontwerp. Nadat de gemeenteraad het schetsontwerp heeft vastgesteld, start de gemeente met het Voorlopige Ontwerp van de Paulus Loot. Dit is een verdere concretisering en uitwerking van het schetsontwerp. De gemeente wil daarbij betrokkenen en belanghebbenden een belangrijke rol laten spelen. De planning is ambitieus, want eind 2019 wil de gemeente starten met de werkzaamheden aan Boulevard Paulus Loot.

Grote investering

De gemeente investeert bijna 10 miljoen euro in de herinrichting en wil ook andere partijen verleiden om te investeren in de boulevard om de beoogde kwaliteit en ambities te realiseren. Dit speelt vooral op boulevard De Favauge. Ook wil Zandvoort dat de bezoekers kunnen profiteren van de kwaliteitsverbetering van de boulevard.

Cookieinstellingen