VVD de grootste in gemeente Zandvoort bij Europese Verkiezingen

Bij de Europese Verkiezingen voor het Europees Parlement van afgelopen donderdag is de VVD in Zandvoort als grootste partij uit de bus gekomen. In de badplaats hebben 22,3 procent van de stemmen gekregen. Vijf jaar geleden hebben de liberalen nog 18,9 procent van de stemmen behaald.

Voor het eerst

Waar Forum voor Democratie bij de Provinciale Staten nog als grootste uit de bus is gekomen, heeft het nu 19,7 procent van de stemmen gekregen en is daarmee als tweede geëindigd. Het is wel voor het eerst dat Forum op de lijst voor de verkiezingen heeft gestaan voor deze verkiezingen.

Stemmentrekker

Ook in Zandvoort is de PvdA een stemmentrekker geweest door Europees lijsttrekker Frans Timmermans. De partij heeft een forse stijging gekend en is van 7,6 naar 17,2 procent gegaan. Groen Links volgt achter de PvdA met 6,5 procent. Bij de vorige EU-verkiezingen heeft de partij nog 3,9 procent van de stemmen vergaard. Als vijfde eindigt het CDA, dat met 6,4 procent dat een lager percentage kiezers heeft weten te trekken dan vijf jaar. De christen democraten hebben vijf jaar terug nog 9,2 procent van de stemmen weten te behalen.

Uitslagen andere partijen:

  • D66 behaalde 6,0 procent van de stemmen (was 15,7 procent);
  • PVV noteert 5,8 procent (was 20,0 procent);
  • De Partij voor de Dieren komt op 5,1 procent (was 7,5 procent);
  • 50Plus kreeg 4,0 procent (was 7,1 procent);
  • De SP eindigt als tiende partij met 2,7 procent van de stemmen (was 6,2 procent).

Grootste winst

De grootste winst is voor de PvdA die van alle partijen in vergelijking met vijf jaar terug bij de Europese Verkiezingen bijna tien procent meer van de stemmen heeft weten te behalen. Forum voor Democratie komt in Zandvoort als grootste nieuwkomer binnen. In Zandvoort zijn 43,4 procent van de 13.430 kiesgerechtigde inwoners naar het stemlokaal gekomen. Voor Zandvoort betekent dat een duidelijke stijging ten opzichte van 2014, waar de opkomst met 37,8 procent een stuk lager is uitgevallen.

Bron: NOS

Cookieinstellingen