Gemeente haalt zieke iepen weg

Het zal veel Zandvoorters al zijn opgevallen, dat een aantal iepen zijn verwijderd. Volgens de gemeente zijn de bomen ziek en moeten deze daarom het veld ruimen.

Iepspintkevers

Dat heeft volgens de gemeente ook te maken met de iepspintkevers. Deze vliegen van mei tot september uit en de schimmel, die de iepziekte veroorzaakt, wordt overgebracht door deze insecten. De kever zet haar eitjes af in een verzwakte of dode boom of ander iepenhout waar de bast nog omheen zit. De gemeente laat de gezonde met rust, maar lopen wel kans op besmetting als een boom in de omgeving wordt aangetast als deze bijvoorbeeld met de wortels contact maken.

Transporteren

Ook het transporteren van stukken hout, zoals openhaardhout, kan volgens de gemeente de ziekte verspreiden. Om verdere verspreiding te voorkomen is het belangrijk dat elke inwoner het meldt, wanneer iemand zelf een zieke boom in de eigen tuin of een zieke boom heeft staan of een zieke iep in de openbare ruimte ziet staan. De gemeente wil de zieke boom dan zo snel mogelijk verwijderen om verdere besmetting te voorkomen.

Overzicht bomen met iepziekte

De gemeente heeft ook een overzicht met een lijst met welke iepen die voor kap in aanmerking komen. Op de plekken waar iepen zijn gekapt, zal het in het nieuwe plantseizoen nieuwe iepen aanplanten. Volgens de gemeente komt er een iep terug die wel bestand is tegen de iepziekte.

Een zieke iep in eigen tuin

Wanneer bewoners een zieke iep in hun eigen tuin hebben staan of vermoeden dat de iep ziek is, kunnen zij contact opnemen met Spaarnelanden. Een boomspecialist van het bedrijf uit de Waarderpolder in Haarlem komt dan kosteloos langs om de boom te inspecteren.

Melding

Als Spaarnelanden constateert dat de iep de gevreesde ziekte heeft, meldt zij dit bij de gemeente Zandvoort. Bewoners krijgen bericht van de gemeente binnen welke termijn zij de zieke boom moeten verwijderen. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het kappen en afvoeren van de zieke iep door een erkend boomverzorgingsbedrijf. Bewoners die vragen hebben of melding maken van een zieke iep, kunnen contact opnemen met Spaarnelanden op telefoonnummer 023-7517200. Voor het verwijderen van zieke iepen is volgens de gemeente geen kapvergunning nodig.

Herkennen van een zieke iep

Een zieke iep is te herkennen aan de scheve (asymmetrische) bladvoet. Beide bladhelften beginnen niet op dezelfde plaats aan het bladsteeltje. Normaal gesproken is het blad midden in de zomer fris en groen. Een aangetaste iep vertoont te vroeg herfstkleuren. Het blad verkleurt naar geel tot bruin en valt af. Het begint met één tak, maar kan zich in een paar weken verspreiden over de gehele kroon. Kenmerkend voor een zieke iep zijn verder de kale takken met nog één of twee verdorde blaadjes aan de uiteinden, de zogenaamde vaantjes.

Cookieinstellingen