Gemeente komt met nieuwe regels voor afsteken van vuurwerk buiten de jaarwisseling

Foto: Pixabay CC0 Public Domain

De gemeente Zandvoort komt met nieuwe regels voor het afsteken van vuurwerk buiten de jaarwisseling om. In het aanwijzingsbesluit vuurwerkvrije zones van de gemeente op 8 juni 2019 zijn deze nieuwe regels terug te vinden.

Omgevingsdienst IJmond

Bij het uitvaardigen van de nieuwe regels is ook een rol voor de Omgevingsdienst IJmond weggelegd. Een van de belangrijke regels die van de Omgevingsdienst IJmond komen is het afsteken van vuurwerk tijdens het broedseizoen. Het broedseizoen loopt van 1 maart tot 1 augustus.

Afsteken

Het afsteken van vuurwerk buiten de jaarwisseling om mag lang niet altijd zelf worden gedaan. Bij het afsteken door een professioneel vuurwerkbedrijf is een toepassingsvergunning nodig. Daarnaast moet iemand die vuurwerk door een vuurwerkbedrijf dit doorgeven aan de gemeente of de provincie Noord-Holland.

In het kort geldt voor het afsteken van vuurwerk door een vuurwerkbedrijf het volgende

  • bij minder dan 200 kilo vuurwerk is een melding nodig bij de provincie
  • bij meer dan 200 kilo vuurwerk is een aanvraag nodig voor een ontbrandingstoestemming bij de provincie. Die aanvraag duurt minstens 14 weken.

De nieuwe regelsĀ 

  • Bij een evenement mag vuurwerk alleen worden afgestoken met toestemming van de burgemeester. Er moet voldaan zijn aan de gestelde voorwaarden en de Omgevingsdienst IJmond heeft vooraf toestemming verleend.
  • Als het geen evenement is, zoals een bruiloft, mag vuurwerk alleen worden afgestoken op vrijdag of zaterdag (niet op een feestdag) tussen 10.00 uur en 23.00 uur. Dit mag maximaal 15 minuten. De datum wordt vooraf bekend gemaakt door de organisator van het evenement of door de ondernemer.
  • Alleen een professioneel bedrijf mag vuurwerk afsteken.
  • Het afsteken van vuurwerk mag alleen bij een Zandvoortse ondernemer die toestemming heeft van de Omgevingsdienst IJmond.
  • Vuurwerk mag alleen worden afgestoken buiten een straal van 250 meter van het verpleeghuis, de begraafplaats en het dierenasiel.

Bron: Gemeente Zandvoort

Cookieinstellingen