Zandvoort kijkt uit naar versoepelingen van beperkende maatregelen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Met de aangekondigde versoepelingen van de beperkende maatregelen rondom het coronavirus, kijken vooral de horeca ondernemers uit, zodat zij iets kunnen terugverdienen van het gigantische omzetverlies wat de bedrijfstak in de badplaats voor de kiezen heeft gehad. Alleen moeten deze ondernemers nog even wachten, totdat er adviezen van het RIVM die dat mogelijk maken.

Meer ruimte geven

Het is ook wat de gemeente zelf meldt dat vanaf maandag 11 mei elke inwoner elkaar stap voor stap meer ruimte gaat geven. De gemeente Zandvoort laat op de eigen website weten dat dit stap voor stap kan, als iedereen zich ook aan de maatregelen om het virus in te dammen blijft naleven. De gemeente blijft benadrukken om grote drukte te vermijden en dat iedereen ervoor zorgt om altijd op 1,5 meter afstand blijft ten op zichte van anderen. Blijf thuis bij verkoudheidsklachten. Bij koorts en/of benauwdheid blijven ook huisgenoten thuis.

Praktische uitvoering

De komende dagen gaat de gemeente aan de slag met de praktische uitvoering van de nieuwe richtlijnen. Vanaf 11 mei 2020 mag iedereen buiten sporten. Dat geldt ook voor lesgeven, waarbij wel iedereen 1,5 meter afstand houdt tot elkaar. Die afstand geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar. Wedstrijden, gezamenlijke kleedkamers en douches zijn nog niet toegestaan. Voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar geldt ook vanaf 1 mei dat buiten sporten onder begeleiding gebeurt.

Contactberoepen

Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is per 11 mei weer mogelijk. Het gaat om onder andere: rijinstructeurs, (para)medische beroepen (diƫtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat). Uitgesloten zijn nog sekswerkers. Als de ontwikkeling in de publieke gezondheid dit toelaat, kunnen zij mogelijk vanaf 1 september 2020 weer aan het werk.

Bibliotheken

Bibliotheken zijn vanaf 11 mei weer open voor publiek. Zij nemen volgens de gemeente maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen hun deuren.

Vervolgstappen

Als het virus onder controle blijft zullen per 1 juni, 15 juni, 1 juli en 1 september nieuwe verruimingen mogelijk zijn. Een overzicht van deze stappen zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Cookieinstellingen