Witte rook bij coalitievorming nieuw college gemeente Zandvoort

Foto: Wim Meijer Fotografie

Er is witte rook rondom de coalitievorming voor een nieuw college van de gemeente Zandvoort wat is uitgemond in een principe akkoord. In de nieuwe coalitie zullen vijf partijen plaats gaan nemen en leveren VVD, D66 en CDA een wethouder..

(bewerkt persbericht gemeente Zandvoort en bron: ZFM Zandvoort/Zandvoort.nieuws.nl)

Drie wethouders in nieuw college

De fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, PvdA en GBZ zijn eruit. Afgelopen week hebben de voorzitters onder leiding van formateur Eric van der Burg gesprekken gevoerd over wat nodig is voor Zandvoort voor de resterende bestuursperiode 2018-2022. Met dit principe akkoord is ook overeengekomen dat de partijen VVD, D66 en CDA een wethouder leveren. Hierdoor zal het college van burgemeester en wethouders naast de burgemeester weer uit 3 wethouders bestaan.

Ontslag

Na het ontslag van de 3 wethouders half mei, zijn op 15 juni officieel alle portefeuilles bij burgemeester David Moolenburgh komen te liggen. Tot het moment dat tenminste de helft van het aantal wethouders in functie is, treedt de burgemeester op in plaats van het college.

Uitwerking op details

Momenteel wordt het principe akkoord verder uitgewerkt op details. Naar verwachting ligt er eind volgende week een definitief coalitieakkoord dat door de 5 fractievoorzitters kan worden ondertekend. Hierna worden de 3 wethouders zo snel mogelijk geïnstalleerd door de gemeenteraad en kan Zandvoort weer bestuurd worden door een voltallig college van burgemeester en wethouders. Het streven is dat dit tijdens de gemeenteraadsvergadering van 30 juni plaatsvindt.

Bestuurbaarheid

In het ZFM Zandvoort radioprogramma Goedemorgen Zandvoort heeft formateur Eric van der Burg uitgelegd waarom een nieuw bestuur voor Zandvoort belangrijk is. ,,Ik denk dat het weer heel goed voor Zandvoort is dat er een nieuw bestuur, want juist in deze tijd waarin we niet alleen te maken hebben met een coronacrisis, maar ook met een economische crisis die juist Zandvoort ook treft op een moment dat in Zandvoort het geld moet worden verdiend aan de hand van toerisme, is het gewoon belangrijk dat er een volledig bestuur kan komen te zitten”, zegt Van der Burg voor de lokale omroep.

Twee van de drie wethouders blijven

Verder laat Van der Burg weten dat twee van de drie wethouders weer terug komen. De formateur doelt op wethouders Ellen Verheij van de VVD Zandvoort en Gert-Jan Bluijs van het CDA Zandvoort. Alleen de wethouder van D66 Zandvoort is nog niet bekend omdat die een procedure zal starten voor een nieuwe wethouder. Volgens Van der Burg kan dat tussen de tien tot veertien dagen gaan duren.

 

Cookieinstellingen