Plan van aanpak nodig om Zandvoort beter te beschermen tegen wateroverlast

Foto: Pixabay

De wateroverlast die een aantal keren deze zomer is ontstaan bij hevige neerslag wil het college onder meer aanpakken met een plan van aanpak, maar ook met een aantal onderzoeken, omdat de huidige maatregelen voor een aantal locaties in de badplaats slechter kunnen uitpakken. De kosten worden geraamd op meer dan twee ton.

Geavanceerde rekenmodellen

Voor het ontwerpen van maatregelen worden geavanceerde rekenmodellen voor riolering en stroming over maaiveld gebruikt. In het verleden zijn met de toenmalige modellen maatregelen bepaald tegen de wateroverlast die vervolgens ook zijn uitgevoerd. Deze modellen waren de stand der techniek van dat moment maar zijn nu niet meer geschikt om inzicht te geven waar en hoe de wateroverlast optreedt als de regenbuien door klimaatverandering steeds heviger worden”, zegt wethouder Ellen Verheij over de problematiek.

Niet meer bruikbaar

Volgens de wethouder zijn de ontwerpen die met die modellen worden gemaakt daarmee niet meer bruikbaar. ,,De kans bestaat dat de wateroverlast op sommige locaties door die maatregelen zelfs slechter wordt. Daarom is op korte termijn nieuw onderzoek nodig, waarbij tevens de kwaliteit van de beheergegevens verbeterd dient te worden”, zegt Verheij. Met de uitkomsten van de modellen wil zij verder met de gemeenteraad over gedachten wisselen. Daarbij gaat het volgens Verheij ook om het noodzakelijke beschermingsniveau tegen wateroverlast en de daarbij behorende investeringen.

Ook problemen met het grondwater

Het is niet alleen het hemelwater wat een probleem vormt. Het grondwater vormt volgens de wethouder ook een probleem in het Zandvoortse centrum. ,, De afgelopen winter zijn de nodige klachten gekomen van burgers over natte kruipruimtes en kelders door hoge grondwaterstanden”, zegt Verheij. Ook daar is volgens haar onderzoek naar de oorzaak en de omvang van de grondwateroverlast en naar mogelijke oplossingen noodzakelijk om tot een correcte afweging te kunnen komen. Dit om een mogelijke invulling te kunnen maken van de zorgplicht die de gemeente heeft. De gemeente wil een kostenplaatje maken voor de daarbij behorende investeringen. ,,Vooralsnog wordt een beperkt onderzoek gestart op basis van beschikbare grondwaterpeil metingen en klachten en meldingen”, zegt Verheij.

Cookieinstellingen