Gemeente wil met ‘Actieplan Geldzaken en Geldzorgen’ dat meer Zandvoorters met geldzorgen gebruik gaan maken van de ZandvoortPas

Foto: Pixabay Falco CC0 Creative Commons

De gemeente Zandvoort wil met het ‘Actieplan Geldzaken en Geldzorgen‘ dat meer Zandvoorters met geldzorgen door de coronacrisis gebruik kunnen gaan maken van de ZandvoortPas die bedoeld is voor mensen met een laag inkomen. Door de coronacrisis hebben meer mensen een lager inkomen gekregen wat volgens de gemeente kan leiden dat een aantal voorzieningen minder goed bereikbaar zijn.

Bekendheid

Om die reden komt de gemeente met een actieplan om meer bekendheid te geven aan de verschillende regelingen die gemeente heeft. ,,In het Raadsprogramma: ‘Ambities van de gemeenteraad Zandvoort 2018-2022’ is opgenomen dat schuldhulpverlening ook toegankelijk is voor mensen met kleine schulden en dat we een goede, actieve informatievoorziening hebben over de voorzieningen, zoals het minimabeleid”, zegt wethouder Gert-Jan Bluijs die verantwoordelijk is voor de uitvoering van dit beleid.

Nog niet alle mensen maken gebruik van de regelingen

De gemeente ziet dat er in Zandvoort maken nog niet alle mensen met een laag inkomen gebruik van de ZandvoortPas met eventueel sommige gemeentelijke regelingen op het gebied van een laag inkomen. Een speerpunt van de gemeente uit de beleidsvisie is een optimaal bereik van de mensen met een inkomen tussen de 115 en 120 % van het sociaal minimum. Het sociaal minimum is 70 procent van het minimumloon.

Gevolg van de coronamaatregelen

Hieronder vallen volgens de gemeente ook de mensen die als gevolg van de coronamaatregelen een inkomensval hebben meegemaakt of schulden hebben opgebouwd. Het streven van de gemeente is dat het gebruik van de bestaande regelingen toeneemt. Dit wil de gemeente bereiken met sturing, monitoring en een communicatie.

Vijf punten

Vijf punten zijn daarbij volgens de gemeente Zandvoort belangrijk

  1. Het aanbod van voorzieningen en kortingen uitbreiden, zodat Zandvoortse minima meer voordeel zien van de ZandvoortPas. Dit is opgenomen in het Corona Herstelplan. Concreet is er al een pilot in samenwerking met Sport Service om minima met forse korting te kunnen laten sporten.
  2. Voortzetting extra aandacht voor een aantal minima(regelingen), dit gebeurt in de vorm van communicatie.
  3. De voordelen van de ZandvoortPas uitbreiden en zorgen dat ook gezinnen met kinderen meer mee kunnen doen.
  4. Zorgen voor groter bereik onder Zandvoorters met geldzorgen; taboe doorbreken op praten over schulden.
  5. Door corona zijn meer Zandvoorters in de geldproblemen en -zorgen gekomen. Op het onderdeel geldzorgen meer Zandvoorters bereiken zodat ze gebruik gaan maken van voorzieningen in de sociale basis en de hulp van budgetcoaches via Sociaal Wijkteam en gemeente.
Cookieinstellingen