Invoering kostprijsdekkende huur (KPDH) laat op zich wachten

Foto: PxHere

De invoering van de kostprijsdekkende huur oftewel de KPDH zal door de gemeente vanwege de complexiteit pas worden ingevoerd per 1 januari 2022. De KPDH is belangrijk, omdat de gemeentelijke panden voor derden beschikbaar kunnen worden gesteld als deze minimaal tegen de integrale kostprijs is. Daarnaast is het vanuit staatssteunregels verplicht om bij gebruikers die gekwalificeerd worden als ondernemer een marktconforme (commerciële) huur te hanteren.

Invoering laat op zich wachten

Wethouder Gert-Jan Bluijs die gaat over dit onderwerp, laat de gemeenteraad weten dat de invoering op zich laat wachten omdat de invoering van de KPDH gevolgen heeft voor onder meer maatschappelijke organisaties die vastgoed van de gemeente huren en de buitensportverenigingen. Voor de maatschappelijke organisaties betekent de invoering van KPDH een huurverhoging met als effect een (mogelijk) exploitatietekort. ,,Daarom gaat de gemeente met alle partijen in gesprek om de aanstaande huurverhoging en de gevolgen daarvan uit te leggen. Deze persoonlijk aanpak kost meer tijd dan wij van tevoren hadden ingeschat”, zegt de wethouder.

Niet of nauwelijks bijdrage aan gemeentelijke exploitatielasten

Voor de buitensport-accommodaties speelt nog iets anders. ,,De buitensportverenigingen dragen – op grond van de huidige huurafspraken – niet of nauwelijks bij aan de gemeentelijke exploitatielasten. De lage huurprijs is historisch zo gegroeid”, zegt Bluijs over dit onderdeel.

Complexiteit en tijdrovende proces

Volgens Bluij staat de invoering van de KPDH huur gepland op 1 januari 2021 maar door de complexiteit van de wet en door het tijdrovende proces bij de berekening van de huren is de invoering pas op 1 januari 2022 mogelijk. ,,Op dit moment worden de huren vastgesteld, subsidies bepaald en gesprekken met huurders ingepland, zodat per 1 januari 2022 het project kan worden afgerond”, zegt Bluijs over de vertraagde invoering.

Foto: PxHere

Cookieinstellingen