Gemeente biedt ondersteuning bij weg naar volwassenheid

De gemeente Zandvoort biedt ondersteuning aan voor jongeren van 18 jaar op weg naar volwassenheid. De gemeente doet dat, omdat de scheidslijnen tussen de Jeugdwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) een harde grens vormt.

Knelpunten

Door de formele splitsing van de twee wetten lopen sommige jongeren tegen knelpunten aan. Vooral de ondersteuning voor een groep van kwetsbare jongeren ontbreekt volgens de gemeente en juist daarom stelt college van de gemeente Zandvoort voor om de ondersteuning te verbeteren voor die jongeren die daar behoefte aan hebben. Dat geldt ook voor jongeren die de leeftijd van 18 jaar bereiken. Het college stelt maatregelen voor die de overgang naar volwassenheid beter begeleiden.

Zelfredzaam

Volgens de gemeente zijn jongeren die 18 jaar worden niet van de ene op andere dag zelfredzaam. Zo zegt wethouder Gert Toonen dat jongeren die 18 jaar zijn geworden, voor de wet van de ene op de andere dag een volwassene zijn. ,,Die overgang naar volwassenheid verloopt niet altijd soepel, vooral voor jongeren die hulp krijgen onder de Jeugdwet”, zegt de wethouder.

Kwetsbaar

Volgens Toonen krijgen kwetsbare jongeren te maken met allerlei instanties op het gebied van zorg, werk, inkomen en wonen, wat voor die groep een hele kluif is. ,,Daarom hebben wij samen met de gemeente Haarlem een plan gemaakt om die groep, de meest kwetsbare jongeren, hierbij te ondersteunen”, zegt Toonen.

Werkgroep

Zo is er een werkgroep opgestart met daarin organisaties die actief zijn in de jeugdhulpverlening. ,,Vroegtijdige signalering is belangrijk om er voor te zorgen dat we op tijd deze kwetsbare jongeren kunnen helpen”, vertelt de wethouder verder.

Actieplan

Voor het opstellen van het actieplan is, naast gesprekken met professionals, ook gesproken met jongeren zelf. Zo is hen gevraagd naar de obstakels die zij ervaren rond hun 18e jaar op weg naar volwassenheid. Die gesprekken vormen de basis voor de maatregelen.

Problemen

Zo zijn er verschillende problemen waar groepen jongeren tegen aanlopen.

– Zo voelen jongeren (en hun ouders) zich niet altijd voldoende geïnformeerd over wat er verandert als ze 18 jaar worden. Niet alleen mogen ze heel veel zelf, maar ze moeten ook veel. Daarom wordt informatiemateriaal ontwikkeld, met daarin een overzicht van acties die jongeren geregeld moeten hebben op hun 18e, maar ook waar ze terecht kunnen met vragen.
– Daarnaast is er voldoende aanbod beschikbaar die aansluit bij de vraag van de jongeren, van een duwtje in de rug tot re-integratie vanuit (gesloten) jeugdzorg, zodat alle jongeren op weg worden geholpen.
– Tot slot krijgen kwetsbare jongeren een coach. Dit vaste aanspreekpunt denkt al vroeg voor hun 18e verjaardag met hen mee. Samen maken ze een plan om op alle terreinen in het leven toe te werken naar zelfstandigheid.

Uitvoering

De gemeente start dit jaar al met het uitvoeren van de acties. In 2018 moeten alle maatregelen in praktijk zijn gebracht.

Bron: Gemeente Zandvoort

Cookieinstellingen