Aftrap project Jeugd en Politiek op Prinsjesdag

Ook dit jaar nemen de groepen 8 van de Zandvoortse basisscholen deel aan het project Jeugd en Politiek. De aftrap is gisteren door de gemeente Zandvoort gedaan tijdens Prinsjesdag.

Drie delen

Het project bestaat uit drie delen. Op Prinsjesdag hebben raadsleden uit Zandvoort het bekende ‘koffertje’ aangeboden aan de leerlingen van de groepen 8. Net zoals de regering dit doet met de landelijke miljoenennota aanbiedt aan de leden van de Tweede Kamer. Ook hier hebben de leerlingen een korte toelichting gekregen over de inhoud van het project en over politiek in het algemeen.

Rondleiding

In november volgt dan een rondleiding van de groepen in het raadhuis en tot slot een jeugddebat in de raadszaal. De gemeenteraad stelt jaarlijks 2000 euro beschikbaar voor het uitvoeren van het gekozen onderwerp. De leerlingen voeren dit met steun van de scholen, gemeente en soms ook externen uit.

Duinroos

Tijdens Prinsjesdag van gistermiddag hebben D66 Zandvoort raadslid Ruud Sandbergen en waarnemend burgemeester mevrouw Joan de Zwart-Bloch het koffertje naar groep 8 van De Duinroos gebracht. Bij aankomst van het tweetal hebben de leerlingen al een flink debat te hebben gehad, verdeeld in twee groepen. Volgens de leerkracht zijn er al een aantal talenten naar boven komen drijven, die in december graag aan de slag willen in het jeugddebat wat geveord gaat worden binnen het kader van Jeugd en Politiek.

Unicum

Het is een unicum dat de burgemeester al tijdens het brengen van de koffertjes meegaat naar de groep. Meestal komt hij pas later in beeld tijdens de rondleidingen en uiteraard zit hij zelf het jeugddebat voor. Voor waarnemend burgemeester De Zwart is het ook een leerervaring.

Vele vragen

De burgemeester heeft de vele vragen van de leerlingen proberen te beantwoorden. Bij die gelegenheid heeft ze ook verteld dat ze het ook wel een leuk project voor haar eigen gemeente Blaricum vindt. De Zwart gaat dat zeker gaat bespreken. De vraag van een leerling of hij een handtekening van haar mocht, leidde tot een rondje door de klas met een handtekening en persoonlijke noot voor iedereen.

Bron: Gemeente Zandvoort.

Cookieinstellingen