Zandvoort sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie

De gemeente Zandvoort heeft zich samen met 71 andere gemeenten aangesloten bij de Statiegeldalliantie die eind vorig jaar is opgericht. Deze alliantie wil statiegeld uitbreiden naar kleine water- en frisdrankflesjes en blikjes. Door ook hierop statiegeld te heffen kan het zwerfafval met zeventig tot negentig procent worden teruggedrongen.

Minder zwerfafval

Wethouder Gert Toonen zegt dat statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en een betere recycling vormt van waardevolle materialen. ,,Dit sluit perfect aan bij het Duurzaam afvalbeheerplan van Zandvoort. Door de blikjes en flesjes van statiegeld te voorzien belandt dit afval niet op straat en dat helpt bij een schoner straatbeeld”, zegt Toonen.

Krachtig

Zo zegt de wethouder dat de gemeenten, provincies, marktpartijen en verschillende organisaties zoals Greenpeace en Natuurmonumenten als partners in de statiegeldalliantie een krachtig en gezamenlijk signaal afgeven. ,,De druk uit de samenleving wordt steeds groter. Nu is de Tweede Kamer aan zet”, zegt Toonen.

Algemeen Overleg

Op 15 maart houdt de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over statiegeld. ,,Wij vragen de regering om in 2018 statiegeld op alle plastic flesjes en blikjes in te voeren. Ik ben er van overtuigd dat onze gezamenlijke lobby effect zal hebben”, stelt de wethouder.

Verenigd

In de Statiegeldalliantie hebben lokale maar ook andere overheden, bedrijven en milieufederaties zich verenigd. Meer informatie is te vinden op de website van de statiegeldalliantie.

Cookieinstellingen