Gemeente Zandvoort start afvalonderzoek

Foto: Jaap Koper

De gemeente Zandvoort start een afvalonderzoek. Doel van het onderzoek is om de landelijke doelstellingen te halen, waarbij een verbetering van het scheiden van huishoudelijk afval een centraal uitgangspunt is.

Cijfers

Uit cijfers van de gemeente heeft een inwoner van Zandvoort jaarlijks een hoeveelheid van 270 kilo restafval. Volgens de gemeente blijkt uit een sorteeranalyse dat dit restafval voor meer dan 70% uit herbruikbare stromen bestaat. De gemeente wil juist de herbruikbare stromen verder verbeteren.

Verminderen

Het verminderen van het restafval is ook een doelstelling van de rijksoverheid die dat in 2020 wil gaan halen. Van ongeveer 250 kilo per inwoner per jaar in 2014 naar 100 kilo in 2020. In 2025 moet een inwoner zelfs nog maar 30 kilo restafval ‘over houden’.

Verschillende manieren

Zandvoortse burgers scheiden nu op verschillende manieren hun afval. Voor groente-, fruit- en tuinafval (gft), oud papier, glas, textiel, plastic verpakkingen en drankenkartons zijn gescheiden afvalstromen. Op verschillende plaatsen kunnen inwoners het afval kwijt in verschillende containers die overal in het dorp staan verspreid.

Niet genoeg

De gemeente constateert dat de manier waarop het huishoudelijk afval nu wordt ingezameld, niet genoeg is om landelijke doelstellingen in 2020 te halen. De gemeente denkt door gericht te onderzoeken hoe de gescheiden inzameling van het huishoudelijk afval kan worden verbeterd, er voortaan méér wordt gerecycled en minder restafval wordt verbrand.

Onderzoek

De gemeente wil voor dit afvalonderzoek graag gebruik maken van de Zandvoortse inwoners om juist kennis en ervaring te krijgen op het gebied van afvalscheiding. Op de website van de gemeente Zandvoort stelt de gemeente dat zij het tenslotte samen met de burgers willen doen. Daarnaast kunnen de inwoners gebruik maken van het Duurzaam Afvalbeheerplan van de gemeente Zandvoort.

Uitnodiging

In februari krijgt een deel van de inwoners een uitnodiging om een vragenlijst over afval en afvalscheiding in te vullen. Zo kan er een uitnodiging op de deurmat vallen bij een deel van de Zandvoortse bevolking. Zandvoortse burgers die geen uitnodiging ontvangen kunnen via de website van de gemeente toch een vragenlijst invullen.

Bron: Gemeente Zandvoort

Cookieinstellingen