Patrick Berg en Johan van Marle met voorkeurstemmen in nieuwe gemeenteraad

Bij de vaststelling van de definitieve verkiezingsuitslag voor de nieuwe gemeenteraad zijn ondernemer Patrick Berg (OPZ) en Johan van Marle (D66) gekozen als raadslid. Beiden komen met voorkeurstemmen in de gemeenteraad.

VVD

Ook bij de VVD komt oud wethouder Belinda Göransson met voorkeurstemmen in de raad. De VVD Zandvoort heeft afgelopen woensdag bij de verkiezingen drie raadszetels gekregen. Naast de oud wethouder komt lijsttrekker Martijn Hendriks in de raad en komt Hans Drommel ook terug in de gemeenteraad.

Restzetels

Uit de verdeling van de restzetels blijkt dat zoals eerder gemeld D66 Zandvoort naast de twee zetels ook een restzetel krijgt, waarmee de Zandvoortse democraten in totaal op drie komen. Bij de vorige raadsverkiezing heeft Sociaal Zandvoort daarmee nog een raadszetel weten te bemachtigen. Dit keer blijft de lokale partij met lege handen achter.

Toewijzing

De toewijzing van deze restzetels gebeurd aan de hand van de partijen die na verdeling van de zetels het grootste overschot aan stemmen hebben. Partijen die minder dan 75% van de kiesdeler hebben gehaald, komen niet in aanmerking voor een restzetel.

Facebook

Patrick Berg heeft zijn dank uitgesproken via Facebook. ,,Door jullie voorkeurstemmen mag ik in de raad. Ik zal mijn zetel aanvaarden”, zo laat het nieuw gekozen raadslid namens OPZ aan zijn achterban weten. Ook Johan van Marle van D66 heeft zijn dankwoord uitgesproken via de sociale media. ,,Ik wil iedereen bedanken voor het stemmen, de stem, een stem, jouw stem. Er zijn verschillen gemaakt”, zo laat Van Marle weten via Facebook.

Blanco stem

Bij de verkiezingsuitslag hebben 40 Zandvoorters een blanco stem uitgebracht en zijn er 48 mensen geweest die een ongeldige stemmen hebben uitgebracht. Daarnaast hebben 594 kiezers gestemd met een geldig volmachtbewijs. Dat is schriftelijk of via een ingevulde stempas gebeurd, zo laat de gemeente Zandvoort weten.

Opkomst

Tijdens de uitslagenavond is ook vast komen te staan dat de opkomst hoger is geweest dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Lijsttrekker Joop Berendsen van de Ouderenpartij Zandvoort heeft via de sociale media zich daar ook positief over uitgelaten. ,,Wat mij betreft gaat het grootste compliment naar de kiezers. Uit deze opkomst van bijna 57% blijkt dat een groot gedeelte van de Zandvoorters betrokken is bij wat er in dit mooie dorp gebeurt”, schrijft Berendsen op de sociale media.

Cookieinstellingen