Meeuwen strijken weer neer in Zandvoort

Foto: Wikimedia Bamse (CC BY SA 3.0)

De meeuwen strijken weer neer in Zandvoort. Het betekent voor veel inwoners weer wakker worden van het gekrijs, maar ook meeuwen die die vuilniszakken opentrekken of de behoefte achterlaten op het pas en schoongewassen wasgoed.

Overlast

Vooral van mei tot en met augustus kunnen meeuwen veel overlast veroorzaken. De meeuw is door de wet beschermd. Voor de gemeente is het lastig om de meeuwenoverlast tegen te gaan. Toch denkt de gemeente dat bewoners zelf maatregelen kunnen nemen om te voorkomen dat iemand een nest van meeuwen op het dak krijgt. De gemeente raad aan om bijvoorbeeld de afvalbakken goed af te sluiten. Ook is het advies om de gele vuilniszakken niet vroegtijdig op straat te zetten.

Broeden

Vanaf maart zoeken deze zeevogels naar een geschikte plek om te broeden. Meeuwen hebben vooral een voorkeur op platte daken, dakkapellen en half schuine daken. De gemeente raad inwoners aan om mogelijke broedplaatsen onbereikbaar te maken door het leggen van een net, het spannen van draden of het plaatsen van pinnen en prikkers. Dit mag alleen als er nog geen nest aanwezig is.

Schoonvegen

Een andere simpele methode is om vanaf maart tot eind juni regelmatig het dak op te gaan en deze schoon te vegen. De storende aanwezigheid en het ontbreken van nestmateriaal vinden meeuwen minder aantrekkelijk. Verder stelt de gemeente dat het raadzaam is om het schoonhouden van de daken in samenwerking te doen met de buren. Volgens de gemeente kan en durft niet iedereen het dak op kan of durft een dak op. In dat geval is het organiseren van zogenaamde ‘dakvegers’ in de straat een mogelijke oplossing.

Vogelnetten en subsidie gemeente

Het meest effectief is om draden of vogelnetten op het dak te spannen, zodat vogels er niet kunnen landen. Wie dit wil laten doen kan terecht bij een gecertificeerd plaagdierbestrijder. Het kost voor een gemiddeld plat dak zonder obstakels zo’n 300 tot 800 euro. Voor veel mensen kan dat een probleem zijn, maar wie dat doet is wel definitief af van de overlast op het dak. Bovendien draagt de gemeente Zandvoort in 2018 bij, door maximaal 350 euro te vergoeden. De gemeente verstrekt deze tegemoetkoming alleen verstrekt als de meeuwenwering wordt gedaan door gecertificeerd bedrijf PCF Holland.

Afspraak

Wie met PCF Holland verder wil kan een afspraak maken via telefoonnummer 06-27828010. Het bedrijf heeft kennis op het gebied van faunamanagement. Dat komt er op neer dat er specialistische kennis aanwezig is, om ook meeuwen te weren. Het bedrijf werkt volgens de regels van de Wet Natuurbescherming.

Advies

Als mensen met PCF Holland een afspraak maken, kijkt het bedrijf of er op dat moment geen meeuwen op een dak nestelen. Daarnaast adviseert het bedrijf wat de beste meeuwenwering is en geeft het ook inzicht welke kosten er aan verbonden zijn. Bij een akkoord met de uitvoering van de opdracht, brengt PCF Holland de meeuwenwering aan, tegen het afgesproken bedrag minus de 350 euro.

Toch een nest?

Als mensen toch een nest met eieren op hun dak aantreffen, mag niemand het nest niet verwijderen. Ook is het niet toegestaan de eieren te rapen of kapot te maken.

Eten

Ook kunnen meeuwen een ware plaag zijn op de boulevard. Wie op de boulevard een visje wil eten of van een vette snack wil genieten, moet wel even opletten, want het visje of het frietje is zo verdwenen. Zeker bij het zien van dit filmpje hieronder.

Reacties

article
7926
Meeuwen strijken weer neer in Zandvoort
De meeuwen strijken weer neer in Zandvoort. Het betekent voor veel inwoners weer wakker worden
https://zandvoort.nieuws.nl/gemeente/7926/meeuwen-strijken-weer-neer-zandvoort/
2018-04-04T13:31:04+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/04/04133031/Zwart-staart-meeuw-Wikimedia-Bamse-CC-BY-SA-30.jpg
meeuwen, meeuwenoverlast
Gemeente