Lintjesregen op verschillende plaatsen in Zandvoort

Ook dit jaar is er weer een lintjesregen rond Koningsdag. Burgemeester Niek Meijer heeft op verschillende plaatsen in Zandvoort de Koninklijke onderscheidingen uitgereikt.

Drukke lintjesregen

Zo krijgt Meijer een drukke lintjesregen. De burgemeester reikt de koninklijke onderscheidingen in het raadhuis uit aan:

  • Mevrouw J.C. (Joke) van Looij-Rodenburg benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Joke van Looij is vanaf 2002 taalcoach en coördinator van Gilde Samenspraak te Haarlem en Zandvoort. Mevrouw Van Looij geeft taalles aan anderstaligen en werft nieuwe taalcoaches. Daarnaast koppelt zij nieuwe vrijwilligers aan migranten en organiseert zij bijeenkomsten.

Hart voor Polen

In de periode van 2002-2016 is mevrouw van Looij penningmeester van de stichting Hart voor Polen. Zij heeft gefungeerd als gastouder voor kinderen uit sociaal zwakke gezinnen uit Polen die een vakantie in Nederland hebben doorgebracht. Voor de stichting heeft zij hiervoor fondsen gewerfd.

Maatschappelijk begeleider

Vanaf 2015 tot nu is mevrouw van Looij taalcoach en maatschappelijk begeleider van Vluchtelingenwerk West- en Midden-Nederland, afdeling Zandvoort. Zij organiseert en coördineert de taalcursussen en koppelt taalcoaches aan anderstaligen. Zij werft en selecteert nieuwe taalcoaches.

  • Mevrouw W.B. (Wilhelmien) Mettes-Govers benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Wilhelmien Mettes krijgt van de burgemeester een koninklijke onderscheiding onder meer voor haar werkzaamheden van de Sint Agatha parochie in Zandvoort. Vanaf 1992 tot nu is mevrouw Mettes gastvrouw en coördinator van de evenementencommissie van de parochie in Zandvoort. Deze commissie verzorgt de catering bij alle activiteiten in de kerk. Zij is tevens lid van de pastorale raad van de gezamenlijke kerken te Zandvoort, Aerdenhout, Overveen en Bloemendaal.

Voorzitter en gastvrouw

Net als mevrouw van Looij is ook mevrouw Mettes actief geweest voor de Stichting Hart voor Polen, maar dan als voorzitter voor de afdeling Haarlem. Dat heeft zij gedaan tussen 1999 en 2016. Deze stichting heeft tot doel om kinderen uit kansarme gezinnen uit de Poolse stad Chorzow een vakantie aan te bieden. Mevrouw Mettes is tevens jaarlijks gastouder voor twee Poolse kinderen. Vanaf 2012 tot nu is zij gastvrouw van Stichting Pluspunt. De welzijnsinstelling organiseert o.a. “Kom je OOK eten”: een project voor buurtbewoners.

  • De heer J.G.J. (Hans) Verbeek  benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Verbeek krijgt zijn onderscheiding voor onder meer het werk als bestuurslid van de Volkstuindersvereniging Zandvoort. Verbeek is dat al vanaf 1997 en is nog steeds bestuurslid van de vereniging. Voor de Volkstuindersvereniging Zandvoort is hij als vicevoorzitter (1997-1999) en voorzitter (1999-2013) actief geweest. Vanaf 2015 is Verbeek de interim-voorzitter.

Lief-en-leed-pot

Zo houdt hij spreekuren, beheert de lief-en-leedpot en bezoekt zieke leden. Daarnaast voert hij gesprekken met de gemeente en provincie over de noodzaak van de ophoging van het complex. Ook legt hij samen met asielzoekers een tuin aan bij de opvanglocatie. Verder is hij redactielid van het verenigingsblad.

Noodopvang

Ook heeft Verbeek geholpen bij de noodopvang van vluchtelingen in de sporthal van Zandvoort. Verder is hij werkzaam geweest als docent van de Algemeen Technische School Haarlem.

  • De heer R.F.L. (Tino) Stuij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Tino Stuij heeft de afgelopen vijftien jaar taboedoorbrekende programma’s gemaakt en daardoor diverse, gevoelige onderwerpen bespreekbaar gemaakt voor een breed publiek. Dat heeft Stuij gedaan bij de NPO waar hij als redacteur, directeur en afdelingshoofd bij diverse omroepen. Als laatste heeft Stuij gewerkt als hoofd van de afdeling Format Ontwikkeling en Aansturing Buitenproducten bij de KRO-NCRV. Stuij heeft zijn koninklijke onderscheiding gekregen in Mango’s op het Zandvoortse strand.

Zelfstandig en geestelijk vader

Afgelopen najaar is Stuij voor zichzelf begonnen. Hij heeft als geestelijk vader bekendheid gegeven aan het improvisatieprogramma “De Lama’s”. Van 2001 tot 2005 is hij eindredacteur bij BNN geweest. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd in het bedenken, dan wel doorontwikkelen van betekenisvolle televisieprogramma’s met grote publieke en sociale waarde, zoals “Over mijn lijk”, “Je zal het maar hebben”. Hij heeft een talent om menselijke verhalen te ontdekken die verteld moeten worden en weet die met groot vakmanschap te vertalen naar televisie voor een groot publiek.

Overstap

In 2009 maakt Stuij de overstap naar de omroep KRO-NCRV en maakt over maatschappelijk relevante thema’s programma’s zoals “Hij is een Zij”, “Uit de Kast” en Ajouad: kaaskop of mocro”. De thema’s van deze programma’s zijn onder meer transgender, homoseksualitiet, psychiatrie, verslaving, ongeneeslijke ziekten, Marokkaanse cultuur, autisme en draagmoederschap. Een groot aantal van deze programma’s stellen taboes aan de kaak, waardoor er ruimte wordt gecreëerd om een maatschappelijke discussie te starten.

Initiator

Verder heeft hij als initiator van enkele thema-avonden over pesten gemaakt. Dit heeft Stuij gedaan door KRO-NCRV in coproductie de avonden met BNN te maken. Stuij initieert en produceert programma’s waarbij hij zorgt voor zaken als een gevarieerd team van collega’s, die verschillende achtergronden en/of nationaliteiten hebben. Hij kan heel goed inschatten of iemand geschikt is voor een bepaalde functie en dat hij met passie opkomt voor hulpbehoevenden.

Oprichter

Stuij is voorts oprichter van het No Limits Network van KRO-NCRV. Dit is een online platform voor jonge mensen die beperkt worden, maar zich niet beperkt voelen. In 2015 heeft hij het social media project “Social Movers” opgericht. Dit project creëert een collectie van verhalen die motiveren, confronteren, grappig kunnen zijn maar altijd inspireren en bijzonder zijn.

  • Mevrouw A.M. (Ria) Waterreus benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

In de autosport reikt de burgemeester ook een lintje uit aan Ria Waterreus die sinds 1969 tot heden secretaris en penningmeester van de stichting Dutch National Racing Team (DNRT). Deze organisatie houdt zich bezig met de amateurautosport en heeft als doel de sport toegankelijk en betaalbaar te maken en met name voor nieuwelingen en voor alle leeftijden.

Wedstrijdsecretaris

Vanaf 1970 tot nu is mevrouw Waterreus wedstrijdsecretaris, bestuurslid, organisator van de Koninklijke Nationale Autosport Federatie (KNAF). Ook is zij vanaf 1978 tot nu wedstrijdsecretaris van Circuit Zandvoort. Al veertig jaar heeft mevrouw Waterreus zonder onderbreking tijdens alle races om Nederlandse en internationale titels de functie van wedstrijdsecretaris vervuld.

Promotor

In 2005 is mevrouw Waterreus begonnen als wedstrijdsecretaris voor Creventic en promotor van de 12- en 24-uursraces op circuits over de hele wereld. Ook hier is de sport gericht op amateurs en “gentlemen drivers”, semi-pro’s en beroepscoureurs. Mevrouw Waterreus doet vrijwilligerswerk voor de bovenstaande organisaties; in totaal ten behoeve van honderden leden van diverse organisaties tezamen.

Ambitie

De ambitie van mevrouw Waterreus is om de autosport naar een hoger niveau te tillen. Zij is inwoner van de gemeente Schiedam. Vanwege haar inzet voor de autosport krijgt zij de onderscheiding op het Circuit Zandvoort van burgemeester Meijer.

Oud-raadsleden

Daarnaast heeft de burgemeester aan drie oud-raadsleden koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Zij krijgen deze omdat zij twaalf jaar of langer zitting hebben gehad in de raad. De ouds-raadsleden die worden onderscheiden zijn:

  • de heer E.J. (Eg) Poster
  • de heer R.H. (Ruud) Sandbergen
  • de heer W.O. (Willem) Paap

Bron: Gemeente Zandvoort

Cookieinstellingen