Veel zieke iepen in Zandvoort door droogte

Foto: Pixabay Deedstaer CC0 Creative Commons

De gemeente Zandvoort meldt dat er veel zieke iepen zijn. Oorzaak is volgens de gemeente de droogte van afgelopen zomer.

Kap

Volgens de gemeente kapt Spaarnelanden momenteel veel bomen in Zandvoort met de iepziekte. De ziekte is voor deze boom dodelijk. Ook kent de ziekte een zeer besmettelijke schimmelinfectie. De warme en droge zomer van dit jaar maakt de bomen volgens de gemeente nog meer vatbaar voor de schimmel dan wanneer er wat minder droogte zou zijn. Bij besmette bomen krijgen takken en bladeren geen voedsel en vocht meer, waardoor de boom op korte termijn sterft.

Enige optie

De enige optie is daarom de bomenkap, omdat er volgens de gemeente geen behandeling is voor de iepziekte. De gemeente laat de zieke iepen zo snel mogelijk weghalen door Spaarnelanden om te voorkomen dat bomen in de buurt ook de gevreesde ziekte oplopen,

51 bomen

In 2018 zijn er 51 bomen gekapt met de iepziekte, dat is 2 keer meer dan vorig jaar. De gemeente gaat de gekapte bomen vervangen door een resistente iep of een ander soort boom. De gemeente gaat de nieuwe bomen planten tussen oktober en maart.

Zieke iepen van bewoners

De gemeente vraag als bewoners een zieke iep in hun eigen tuin hebben staan of het vermoeden hebben dat de iep ziek is, contact op te nemen met Spaarnelanden. Een boomspecialist komt kosteloos langs om de boom te inspecteren. Als er inderdaad sprake is van iepziekte krijgt de boom een blauwe stip. Net als de gemeente zijn bewoners verplicht om de boom zo snel mogelijk te kappen om besmetting van andere bomen te voorkomen.

Bron: Gemeente Zandvoort

'

Reacties

article
9584
Veel zieke iepen
De gemeente Zandvoort meldt dat er veel zieke iepen zijn. Oorzaak is volgens de gemeente
https://zandvoort.nieuws.nl/gemeente/9584/zieke-iepen-zandvoort-droogte/
2018-08-21T16:37:33+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/08/21163640/Iep-Pixabay-Deedstaer-CC0-Creative-Commons.jpg
Droogte, iepen, iepziekte
Gemeente