Wisselende reacties bij sloop betonsloot in Amsterdamse Waterleidingduinen

Foto: Jaap Koper

De sloop van de lekkende betonsloot in de Amsterdamse Waterleidingduinen levert wisselende reacties op. Het regionale mediaplatform NH Nieuws meldt dat wandelaars die vaak in de Waterleidingduinen komen, wel even aan het beeld moeten wennen. Afgelopen week heeft Waternet besloten om de zeventig jaar oude en vertrouwde betonsloot te gaan slopen. Een ondergrondse leiding komt in de plaats van de nu lekkende betonsloot.

Twee kilometer

Vanaf 1950 ligt de twee kilometer lange betonsloot in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het water wat er in stroomt is voorgezuiverd water uit Nieuwegein dat via de duiningang bij Vogelenzang via deze sloot verder de duinen in stroomt. Daar wordt het uiteindelijk tot drinkwater gezuiverd.

Misschien niet vreemd

Volgens Waternet die het terrein van de Amsterdamse Waterleidingduinen in beheer heeft is het misschien niet vreemd dat de betonsloot is gaan lekken. ,,Het beton is toen gewapend met kippengaas, dat zegt misschien al genoeg”, vertelt Martijn van Schaik van Waternet aan NH Nieuws.

Kippengaas

De verslaggevers van het regionale mediaplatform maar ook de wandelaars merken op dat er uit alle gesloopte betonbrokken stukjes kippengaas steken. ,,De betonsloot wordt over een lengte van 1.700 meter afgebroken en vervangen door een ondergrondse leiding. De rest zal wel boven de grond blijven, inclusief de bekende waterval”, zegt Van Schaijk.

Duurzaam

Volgens Waternet komt er nu een leiding te liggen die duurzaam is en straks meer water richting de duinen kan pompen. Waternet gaat boven de leiding het gat opvullen, waardoor straks een nieuw stuk duin zal gaan verschijnen.

Verbonden

Volgens de terreinbeheerder betekent dat de twee delen weer met elkaar worden verbonden. ,,Dat is bijvoorbeeld goed nieuws voor de zandhagedis die nooit de betonsloot kon oversteken. Dat kan straks wel”, zegt Van Schaijk tegen NH Nieuws. Het beestje leeft nu nog onder de grond, maar zal straks in het voorjaar zijn ogen uitkijken.

Melancholisch

Het verdwijnen van de betonsloot levert ook een melancholisch gevoel op. Verschillende wandelaars kijken naar het puin wat is overgebleven van de betonsloot. ,,Dit was juist mijn favoriete plek tijdens onze wandelingen. Het stromende water door de sloot, de blaadjes die meegevoerd worden, de wind door de bomen. Ik vind nu wel een beetje een triest gezicht”, zegt één van de wandelaars.

Lekkages

Een andere wandelaar snapt wel dat de terreinbeheerder iets moet gaan doen vanwege de lekkages. ,,De leiding is wel duurzamer, dus dat is dan wel weer goed”, zegt deze wandelaar. Voor het werk mogen vrachtwagens het terrein op om het puin ophalen. Bij de werkplek is het voorlopig even gedaan met de rust.

Drie weken

NH Nieuws meldt verder dat de vrachtwagens ongeveer drie weken heen en weer zullen rijden. Wandelen is voorlopig niet mogelijk op het werkterrein. Waternet verwacht dat wanneer alles volgens plan verloopt, dat werkzaamheden voor het nieuwe broedseizoen in maart moet zijn afgerond.

Bron: NH Nieuws

'
article
10003
Wisselende reacties over sloop betonsloot
De sloop van de lekkende betonsloot in de Amsterdamse Waterleidingduinen levert wisselende reacties op. Het
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/10003/wisselende-reacties-bij-sloop-betonsloot-in-amsterdamse-waterleidingduinen/
2018-10-05T17:16:42+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/10/08161045/Amsterdamse-Waterleidingduinen-Waternet-nabij-ingang-Zandvoortselaan-Zandvoort-Jaap-Koper.jpg
Amsterdamse Waterleidingduinen, betonsloot, Waternet
Nieuws