Zandvoortse Veteranendag is delen van ervaringen met elkaar

Foto: Jaap Koper

De Zandvoortse Veteranendag 2018 heeft vooral in het teken gestaan om met elkaar ervaringen te delen, maar ook om mensen meer bewust te maken wat veteranen hebben gedaan en in welke omstandigheden ze hebben gezeten tijdens hun missie. Voor deze negende Zandvoortse Veteranendag in strandpaviljoen Thalassa heeft het Veteranencomité Zandvoort nog op het allerlaatst een gast geregeld voor de verhinderde Martin Lipsius die door privé omstandigheden deze dag heeft moeten laten lopen.

Yeb-Jan Joustra

Dankzij de interim gemeentesecretaris Willem van den Berg, is Yeb-Jan Joustra gekomen om zijn ervaringen te delen met de Zandvoortse Veteranen. Joustra kent de gemeentesecretaris en is na zijn uitleg, direct bereid om op korte termijn te komen. Daar vertelt hij over de Libanon missie waar ook de Zandvoortse veteraan en lid van het comité Ron de Jong is geweest.

Gewone mensen

Joustra vertelt dat veteranen gewone mensen zijn die iets bijzonders hebben gedaan. ,,We herinneren geen dagen, maar momenten”, vertelt hij bij zijn verhaal. Wat ook opvalt in het verhaal van Joustra is dat veteranen tegen gebrek aan erkenning of aandacht lopen. Hij haalt daarbij een zin uit de musical van Soldaat van Oranje aan: ‘Als wij niets doen, wie dan wel?’

Verwerkingsproces

Joustra doelt dat veteranen te maken krijgen met een verwerkingsproces In het Veteranencomité Zandvoort houdt Hans Daudeij zich daarmee bezig. Daudeij is zelf hulpverlener veteranen. Met zijn bijdrage probeert hij veteranen die geestelijk in de problemen komt een helpende hand te bieden. Daudeij en zijn mede hulpverleners proberen dan een veteraan weer uit een dal te halen. ,,Zo’n veteranendag is eigenlijk ook bedoeld om te kijken onder de veteranen van wat schuilt erachter die man of vrouw om ze uit het dal te halen”, vertelt hij.

Persoonlijk

Ook bij Daudeij heeft een missie zijn sporen achtergelaten. Hij vertelt over zijn ervaringen in Bosnië waar hij onder meer landmijnen heeft moeten opruimen.,,Ik heb na de missie even vermeden om over een grasmat te lopen”, zegt Daudeij. Ook heeft hij met een grote boog om lege dozen gelopen die bijvoorbeeld langs de kant van de weg hebben gestaan. Het zijn die kleine dingen waardoor een veteraan anders reageert dan een normaal mens die deze ervaring niet heeft gekend.

Toekomst

Joustra heeft bij zijn verhaal ook iets vertelt over de toekomst van missies waarbij militairen naar bepaalde gebieden gaan. Zo denkt dat Joustra dat in de toekomst het water steeds meer een belangrijke rol gaat spelen. Het internationale onderdeel waar Joustra nu deel van uit maakt, vindt het belangrijk dat kennis en ervaringen beter moeten worden uitgewisseld met bedrijfsleven en onderwijs.

Cookieinstellingen