Gift aan OPZ is niet van invloed geweest op besluitvorming Watertorenplein

Foto: Jaap Koper

De gift die de Ouderenpartij Zandvoort heeft ontvangen voor de afgelopen raadsverkiezingen is niet van invloed geweest op de besluitvorming van het Watertorenplein. Het onderzoeksbureau BING wat onderzoek heeft gedaan naar de schenking aan de OPZ trekt die conclusie, nadat de gemeenteraad eerder heeft gevraagd om daar een onafhankelijk onderzoek naar te doen.

Gift

De gift van € 4500 die de grootste raadsfractie van de gemeenteraad in Zandvoort heeft ontvangen, heeft tot het vertrek geleid van wethouder Gerard Kuipers van D66 Zandvoort afgelopen zomer. De Zandvoortse democraten hebben na een raadsvergadering gemeld niet meer mee te willen doen als er een ‘schijn van belangenverstrengeling’ is ontstaan.

Gerucht

Afgelopen zomer ontvangt burgemeester Niek Meijer het gerucht dat OPZ een gift heeft gekregen van iemand die betrokken is geweest rondom het besluit van het Watertorenplein. Als Meijer daar zijn wethouder Joop Berendsen van OPZ op aanspreekt, bevestigt Berendsen dat gerucht. Op dat moment heeft berendsen het lastige dossier in zijn portefeuille.

Spoed

Een met spoed belegde raadsvergadering over deze kwestie leidt tot het vertrek van Kuipers. Het dossier van het Watertorenplein verdwijnt uit de portefeuille van Berendsen en komt terecht bij wethouder Gert-Jan Bluijs. Tijdens die raadsvergadering gaat Berendsen diep door het stof.

Onderzoek

Na het vertrek van wethouder Kuipers, dring D66 Zandvoort aan op een onafhankelijk onderzoek of de gift een rol heeft gespeeld bij het besluitvorming rondom het Watertorenplein. Dat voorstel wat in een latere raadsvergadering aan de orde komt, krijgt de steun van ook OPZ.

Juridische consequenties

In het persbericht wat de gemeente Zandvoort heeft laten uitgaan stelt de gemeente dat het onderzoeksbureau ook tot de conclusie komt dat er geen juridische consequenties zijn te verwachten over de besluitvorming. Het Zandvoortse college vindt het een goed gedocumenteerd en leesbaar rapport met duidelijke conclusies. Het college onderschrijft deze conclusies en neemt ook de aanbevelingen van het bureau over, omdat zij deze passend vinden.

Collegebesluit

Het rapport en het collegebesluit daarover zijn op donderdag 29 november 2018 openbaar geworden en zullen worden besproken in de raadscommissie op dinsdag 4 december 2018 om 19 uur.

Cookieinstellingen