Lente in Zandvoort begint met sneeuw

Foto: Jaap Koper

De lente in Zandvoort begint op 1 februari. Voor de ondernemers die een seizoenspaviljoen hebben is het de start van het strandseizoen. Sommige strandpachters  en paviljoenhouders kijken op de dag dat het mag beginnen wel even bedenkelijk, want Koning Winter heeft weer wat poedersuiker over een Zandvoort uitgestrooid.

(tekst: Jaap Koper)

Het voorwerk is begonnen…

Geplaatst door Tom Hendriks op Dinsdag 29 januari 2019

Voor een strandpaviljoenhouder die een seizoenspaviljoen heeft is 1 februari heilig. Het is voor de echte ondernemer op het strand in januari dan al aftellen. De start voor de bouw van hun paviljoens is elk jaar weer anders. Vorig jaar staat bij de aftrap van het nieuwe strandseizoen een harde en ook koude wind uit het noordoosten. Nu is het de sneeuw.

Handen uit de mouwen

Het weerhoudt de ploeg van strandpaviljoen Ahoi er niet van om de handen uit de mouwen te steken, hoewel de temperaturen er niet echt naar zijn. Naast de ploeg bij Ahoi zijn er toch behoorlijk wat mensen bezig op het strand om aan te vangen met de bouw van de seizoenspaviljoens.

Beginnen

Voor Ahoi ondernemer Bram Molenaar blijft 1 februari de dag dat hij weer mag beginnen. Aan Bram is te merken dat hij het lange wachten dan wel zat begint te worden. De ploeg van werkers begint met een ijshuisje waar bezoekers aan Brams paviljoen in de zomer ijs kunnen krijgen. ,,Wel toepasselijk…Een ijshuisje in de sneeuw”, grinnikt hij.

Vraag

Op de vraag wanneer een seizoenspaviljoenhouder mag beginnen, zegt Bram dat wanneer het paviljoen staat al kan worden begonnen. ,,Vanmiddag zijn we al open”, zegt hij gekscherend. Zover is het nog niet, want de nodige sneeuwlaag moet er wel even af om de houten vlonders er in te plaatsen.

Klus

De klus neemt Brams vader Huig voor zijn rekening. Als er iemand is die veel van het strandleven weet, is het Huig Molenaar wel. Huig gaat wel mee in de vergelijking van een stel koeien die de lente wei in hollen. ,,Het is toch een hele winter dat je de nodige kosten maakt. Iedereen wil begin februari dan beginnen. Het voorjaar komt eraan. Het is de adrenaline om weer aan een nieuw seizoen te beginnen”, zegt hij.

Speelveld

Een trouwe Zandvoortse strandbezoeker komt ook kijken en merkt op dat het bouwen wel om een gelijk speelveld moet gaan. Hij heeft een paar dagen voor het begin van de Zandvoortse lente gezien dat er weer een aantal ondernemers al hebben geprobeerd om voor 1 februari te beginnen. ,,Als je dat toestaat, begint een ander het jaar erop weer een week eerder, met het gevolg dat je dan al halverwege januari al begint met bouwen. Dat kan niet”, zegt hij.

Opgelucht

Hoewel de sneeuw op de eerste dag van februari langzaam maar zeker op de dag zelf weer wegsmelt, zijn veel Zandvoorters oipgelucht. Voor de meeste inwoners is het zo dat wanneer een Zandvoortse strandpachter gaat bouwen, het voorjaar niet ver weg is.

Cookieinstellingen