Column van de dag: Commotie over beeld mannetje aan de zee

Foto: Jaap Koper

Er is de nodige commotie ontstaan over het beeldje ‘mannetje aan de zee’ wat ooit door beeldhouwer Kees Verkade is gemaakt. Het beeld heet eigenlijk De Oude Garnalenvisser maar sinds het beeld op de Boulevard Favauge staat kennen veel Zandvoorters als het mannetje wat over zee uitkijkt. Veel Zandvoorter zijn met de opa uit brons op de kiek gegaan.

(tekst:Jaap Koper)

Plaatsen berichten

Aan het begin van deze week plaats ik twee berichten over de plaatsing van de zelfpersende afvalbakken en over een besluit van een startnotitie om te komen tot de actualisatie van de bestemmingsplannen op de Noord- en Middenboulevard. Tegelijk ook een handjevol reacties over dit beeldje wat Verkade heeft gemaakt. Via de berichten in de aan Zandvoort gerelateerde groepen op Facebook kom ik erachter wat er min of meer is gebeurd. Bij de herinrichting van een stukje boulevard op Boulevard de Favauge heeft de gemeente tijdelijk het beeld weggehaald, maar nu de herinrichting klaar is weer teruggezet.

De Oude Garnalenvisser

Op de foto

Dat is mooi, want veel inwoners maar ook toeristen hebben zichzelf vereeuwigd naast het mannetje dat kijkt over de zee. Eerst met gewone fototoestellen en nu met de smartphone is dat meer een fluitje van een cent geworden. Allemaal om net als het mannetje uit te kijken over de zee.

Of toch niet?

Of toch niet? Na de herinrichting staat het beeld weliswaar bijna op de oude plek, alleen wel een kwartslag gedraaid. Nu zit De Oude Garnalenvisser met zijn rug naar het noorden en kijkt het beeld eerder naar de gebouwen op de boulevard naar de zee. Dit heeft geleid tot geïrriteerde en soms boze reacties bij de inwoners. Immers het beeld heeft altijd recht naar de zee gekeken.

Met de zijkant zit het oude mannetje naar het wandelgebied op de boulevard

Boze reacties

Juist de draai met een kwartslag zet kwaad bloed. Wat nog eens wordt gevoed door een halsstarrige houding van de gemeente die het beeld niet weer in de oorspronkelijke positie terug wil zetten. Zowel inwoners als het regionale nieuwsplatform NH Nieuws heeft geïnformeerd bij de gemeente Zandvoort. Die laat weten dat het oude mannetje niet gedraaid gaat worden en dat goed over de nieuwe positie is nagedacht.

Raadsleden in de pen

Het raadslid Patrick Berg van de Ouderenpartij Zandvoort is al in de pen geklommen. Ook Berg vindt dat de gemeente Zandvoort contact moet opnemen met kunstenaar Verkade hoe hij er over denkt en met welke bedoeling hij het beeldje wil laten kijken. Ook zegt Berg dat veel Zandvoorters het een onbegrijpelijke beslissing vinden dat het beeld nu een kwartslag is gedraaid. Nu ken ik Patrick al iets langer dan vandaag en wat mij betreft heeft hij gelijk.

Groen Links Zandvoort-Bentveld

Niet alleen de grootste raadsfractie bemoeit zich met het beeld wat kwartslag is gedraaid. Ook Groen Links Zandvoort-Bentveld komt in het geweer. Karim El Gebaly heeft ook al wat gezegd over de ‘kwartslag’. Op Facebook zegt El Gebaly dat de oude garnalenvisser een iconisch beeld is voor de badplaats. ,,Het is een soort geluksbeeld voor zeelieden die hoort niet naar een flatgebouw te kijken maar naar de oneindige zee!”, laat de voorman van Groen Links weten.

Nostalgie

Het beantwoordt namelijk aan een gevoel van nostalgie en pak een echte Zandvoort niet zijn stukje nostalgie af. De boze reacties zijn daar logischerwijs een gevolg van en zeker als je als gemeente halsstarrig bent. Voor mij is het zo dat opa naar zee kijkt. Punt geen discussie over mogelijk. De vraag is ook of Verkade ooit de bedoeling heeft gehad om het beeld met het gezicht recht naar de zee te laten kijken, iets wat Berg als raadslid voorstelt.

Verkade ook niet blij

Ook de beeldhouwer heeft inmiddels laten weten dat hij niet blij is over de kwartslag die het beeld heeft gemaakt. Het regionale nieuwsplatform NH Nieuws heeft de reactie al uit de mond van Verkade opgetekend: ,,Dit slaat helemaal nergens op”, laat Verkade weten. Ook is de beeldend kunstenaar zeer verbaasd dat zijn beeld ‘De Oude Garnalenvisser’ in Zandvoort een kwartslag is gedraaid. De oude man kijkt daardoor niet meer naar de zee, maar over de boulevard richting Noordwijk. Waarvan akte en als Zandvoorter is mij niet even gevraagd of een kunstwerk weer een oorspronkelijke positie kan worden teruggezet en dat ik net als veel Zandvoorters voor een voldongen feit sta.

Bron: NH Nieuws

'

Reacties

article
11411
Commotie over beeld mannetje aan de zee
Er is de nodige commotie ontstaan over het beeldje ‘mannetje aan de zee’ wat ooit
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/11411/column-van-de-dag-commotie-over-beeld-mannetje-aan-de-zee/
2019-02-05T10:38:17+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/02/05112710/De-Oude-Garnalenvisser-Verkade-2-Jaap-Koper.jpg
Boulevard de Favauge, mannetje
Nieuws