College haalt bakzeil bij beeldje Kees Verkade

Foto: Jaap Koper

Het Zandvoortse college heeft bakzeil gehaald na de storm van kritiek die het heeft gekregen over de beslissing om het beeldje van Kees Verkade te laten staan. Na de herinrichting van een gedeelte op de Boulevard de Favauge heeft de gemeente het beeldje De Oude Garnalenvisser wel weer teruggeplaatst alleen wel met een kwartslag waardoor het ‘mannetje aan de zee’ ineens richtig het zuiden kijkt in plaats van naar de zee.

Storm van kritiek

Het Zandvoorts gemeentebestuur krijgt zelfs een storm van kritiek als het voet bij stuk houdt om het beeld niet te verplaatsen. In verschillende Zandvoorts gerelateerde Facebookgroepen krijgt de gemeente Zandvoort de volle laag. Het gaat zelfs zo ver dat ook de Zandvoortse gemeentepolitiek er mee gaat bemoeien. Zowel Patrick Berg van de Ouderenpartij Zandvoort als Karim El Gebaly van Groen Links vragen zich af waarom de gemeente dit besluit heeft genomen en vinden het ook totaal onbegrijpelijk naar de Zandvoortse inwoner toe om het beeldje van De Oude Garnalenvisser niet naar de zee te laten kijken.

Verkade

Regionaal nieuwsplatform NH Nieuws vraagt aan maker Kees Verkade hoe hij erover denkt. Als ook de kunstenaar vanuit Monaco dat hij ‘not amused’ is, gaan op het Zandvoortse raadhuis toch de alarmbellen af. Het college besluit toch om het beeld terug te draaien in de oorspronkelijke positie. Dus ‘het mannetje aan de zee’ kijkt gewoon weer over de Noordzee, zoals hij dat ook heeft gedaan voor de herinrichting bij het voormalige Dolfirama.

Verzet

,,Als dit op zoveel verzet stuit van omwonenden en de maker van het beeld dan moet dit gewoon opnieuw bekeken worden”, zegt Claudia Plantinga namens de gemeente Zandvoort tegen NH Nieuws. Voor de gemeente heeft de reactie van maker Kees Verkade aan NH Nieuws de doorslag gegeven om het beeld weer in de oorspronkelijke positie te plaatsen.┬áDe gemeente wil het beeld voor de opening van het nieuwe plein weer een kwartslag laten draaien voor de feestelijke opening op 14 februari. Een kwartslag richting de zee wel te verstaan.

Bron: NH Nieuws

'

Reacties

article
11437
College haalt bakzeil voor beeldje
Het Zandvoortse college heeft bakzeil gehaald na de storm van kritiek die het heeft gekregen
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/11437/college-haalt-bakzeil-bij-beeldje-kees-verkade/
2019-02-05T20:11:51+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/02/05112710/De-Oude-Garnalenvisser-Verkade-2-Jaap-Koper.jpg
beeldje, De Oude Garnalenvisser, gemeente Zandvoort, Kees Verkade, mannetje
Nieuws