Vraagtekens bij maatregel voor discotheek Chin Chin

Foto: Jaap Koper

De bestuurlijke maatregel die burgemeester Niek Meijer heeft opgelegd aan discotheek Chin Chin zet de nodige vraagtekens. Vrij snel na de sanctie die de burgemeester aan het bedrijf in de Haltestraat heeft opgelegd, zijn er al bedenkingen geuit aan het adres van Meijer.

Aanleiding

Aanleiding voor de straf zijn de ongeregeldheden in de discotheek zelf en daarbuiten in de nacht van de jaarwisseling. Volgens de gemeente Zandvoort legt de burgemeester de straf op omdat bij ernstige vechtpartijen een goede samenwerking tussen de politie en Chin Chin essentieel is. Met oud en nieuw is de samenwerking volgens de gemeente niet goed verlopen. ,,De situatie liep daardoor dusdanig uit de hand, dat zelfs politieambtenaren mishandeld zijn en extra inzet van politie en specialistische eenheden noodzakelijk was”, laat de gemeente weten op haar eigen website. Ook houdt Meijer de bedrijfsleiding van de discotheek verantwoordelijk voor de incidenten die op straat zijn ontstaan, omdat die eerst plaats hebben gevonden binnen de muren van de horecagelegenheid.

Ontstemd

Eigenaar Bas Lemmens is ontstemd over de maatregel. In de laatste editie van de Zandvoortse Courant zegt Lemmens dat hij dan net zo goed de hele week zijn zaak helemaal kan sluiten, omdat in het weekend juist het uitgaanspubliek rond 1.00 bij hem aanschuift. Juist dan moet de Chin Chin dicht. Lemmens zegt ook tegen de krant dat hij dit in de twintig jaar dat hij de zaak leidt maar één keer eerder heeft meegemaakt. ,,Meerdere agenten die de beelden hebben echter aangegeven dat ik met mijn personeel dit niet had kunnen voorkomen”, zegt Lemmens in de Zandvoortse Courant. De lokale krant zelf meldt binnen dit citaat dat dertien mensen aan personeel aanwezig zijn, tijdens de jaarwisseling.

Vraagtekens

Gemeentebelangen Zandvoort zet vraagtekens bij het besluit van Meijer. De raadsfractie laat in een brief aan de burgemeester weten dat camerabeelden van de ondernemer, voor hem en de veiligheid van zijn gasten, waar ongetwijfeld veel in geïnvesteerd is er gelukkig wel zijn. Gemeentebelangen Zandvoort vraagt zich af waarom die niet gebruikt zijn. ,,Is er niet juist die oproep om beelden aan te leveren als bewijs bij misdrijven van welke schaal dan ook? Het lijkt erop dat niet alle partijen gehoord worden/zijn. Waarom heeft u besloten dat niet te doen? Wij roepen u op om dat wel te doen en pas dan een oordeel te vellen”, schrijft de raadsfractie aan de burgemeester.

Reactie

In een reactie op de vragen van Gemeentebelangen Zandvoort, maar ook de Ouderenpartij Zandvoort geeft de burgemeester deels antwoord. ,,Het opleggen van de sanctie leidde tot vragen van de fracties GBZ en OPZ en de lokale pers. Kern van de vragen is of de feitelijke weergave van de situatie door de eigenaar van de Chin Chin in de media en in een brief aan de gemeenteraad de juiste weergave is”, laat Meijer weten aan de gemeenteraad. Ook schrijft Meijer in de brief aan de gemeenteraad dat tegen zijn besluit nog bezwaar en beroep mogelijk is en dat hij op dit moment terughoudend is om op de specifiek gestelde vragen in te gaan. ,,Aangezien de door mij gemaakte bestuurlijke afweging in het besluit duidelijk is verwoord, ontvangt u onder geheimhouding het door mij genomen besluit op 4 februari”, schrijft Meijer.

Cookieinstellingen