Zwarte plastic korrels opnieuw aangespoeld op Zandvoortse stranden

Foto: cc by sa Methoxyroxy Wikimedia

Opnieuw zijn er weer zwarte plastic korrels aangespoeld op de Noord-Hollandse stranden. Dat meldt NH Nieuws. Ook op het strand van Zandvoort is het spul aangespoeld.

Vermoeden

Instanties hebben eerder het vermoeden geuit dat de zwarte plastic korrels te maken hebben gehad met nasleep van het ongeluk met containerschip MSC Zoë. Nu blijkt dat toch niet te kloppen. Vorige week krijgen verschillende instanties de melding binnen over grote zwarte plastic korrels op het Zandvoortse strand. De korrels zijn door golfslag op het Zandvoortse strand terecht gekomen. Nu zegt Rijkswaterstaat dat het om verpakkingsmateriaal gaat dat in een van de overboordgeslagen containers is vervoerd.

Gevolgen

Rijkswaterstaat wil nog niets kwijt over de mogelijke gevolgen voor het milieu. De concentratie korrels die eerder zijn aangetroffen op het Zandvoortse strand blijken veel lager te zijn, dan de hoeveelheid op de stranden van enkele Waddeneilanden. Het opruimen van de hoeveelheden op de laatstgenoemde stranden, kan meer tijd en moeite kosten bij het opruimen van de korrels.

Verhoudingen

Hoe de verhoudingen liggen ten opzichte van de eerder aangespoelde korrels en de hoeveelheid nu, is onbekend. Volgens een strandwandelaar die NH Nieuws aantreft zijn het ‘ontelbaar veel harde plastic korrels’. ,,Ze spoelen nu aan. De eblijn ligt vol”, laat de wandelaar weten aan het regionale nieuwsplatform.

Verklaring

NH Nieuws heeft inmiddels bij Rijkswaterstaat nagevraagd over de verklaring van de herkomst van de korrels. De dienst heeft die verklaring bijgesteld. ,,Als je naar de locatie van het ongeluk [met de MSC Zoë en de stroming kijkt, zou het heel bijzonder zijn als de korrels van het schip afkomstig zijn”, legt Ilse Rokven van de Dienst Zee en Delta uit. ,,Ze zouden dan helemaal om de eilanden heen zijn gedreven. En zelfs voorbij de haven van IJmuiden”, zegt Rokven. Waar de korrels wel vandaan komen, is onbekend.

Bron: NH Nieuws

'
article
12236
Zwarte plastic korrels spoelen opnieuw aan
Opnieuw zijn er weer zwarte plastic korrels aangespoeld op de Noord-Hollandse stranden. Dat meldt NH
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/12236/zwarte-plastic-korrels-opnieuw-aangespoeld-op-zandvoortse-stranden/
2019-03-29T15:48:52+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2015/12/01202309/Zandvoort-Kunst-op-het-strand-Wikimedia-Methoxyroxy.jpg
korrels, strand
Nieuws