30 van Zandvoort brengt lente in Zandvoort

De 30 van Zandvoort heeft haast de lente in Zandvoort gebracht. Het heeft de 7500 wandelaars op het wandelevenement meegezeten als het om de weersomstandigehden gaat, want die is afgewerkt onder een stralende lentezon.

(teskt en beeldmateriaal: Jaap Koper)

Motieven

Onder de wandelaars ook mensen uit Zandvoort zelf die allemaal hun eigen motieven hebben om mee te lopen. Zo is er het verhaal van Herman van der Klauw die last heeft van etalagebenen. Met hulp van een fysiotherapeut van FysioFit Zandvoort en van zijn vrouw Martje, loopt Herman de 18 kilometer uit.

Lastig

Dat is lastig voor iemand die deze handicap heeft. De praktijk aan de Burgemeester Nawijnlaan behandelt mensen met Claudicato waar etalegebenen voor staat. Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig dan in rust. Zuurstof wordt door de bloedvaten, de slagaders, aangevoerd.

Herman en Martje van der Klauw bij de finish op de Kleine Krocht

Heuvel

Wie sneller loopt of een heuvel opgaat, gebruikt meer zuurstof. De klachten ontstaan doordat de slagaders van het been zijn vernauwd zoals dat ook bij Herman het geval is. Deze vernauwing zorgt voor een verminderde aanvoer van bloed en dus van zuurstof naar de beenspieren. Mensen zoals Herman krijgen dan pijn tijdens het lopen in de kuit, het dijbeen of de bil, afhankelijk van de plaats waar de bloedvatvernauwing zich aandient.

Stilstaan

Herman zegt ook dat hij regelmatig moet stilstaan om de┬áspieren tot rust te laten komen, zodat het zuurstoftekort weer wordt aangevuld. ,,Het is net alsof je door een winkelstraat loopt. Vandaar het begrip etalagebenen”, zegt hij als hij de finish heeft bereikt voor de 18 kilometer.

Vrijwilligers

Een groot wandelevenement als de 30 van Zandvoort kan niet zonder de inzet van vrijwilligers. Ook bij de negende editie van dit wandelevenement staan de Zandvoortse verkeersregelaars er, maar ook leden van het Zandvoortse Rode Kruis. Deze organisaties blijven op zoek naar vrijhwilligers, want ook hiervoor geldt dat de bestaande vrijwilligers toch ook een dagje ouder worden. Een aantal zijn al bezig om wat minder te gaan doen, door de jaren die bij sommige vrijwilligers gaan tellen.

'
video
12238
30 van Zandvoort brengt lente in Zandvoort
De 30 van Zandvoort heeft haast de lente in Zandvoort gebracht. Het heeft de 7500
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/12238/30-van-zandvoort-brengt-lente-in-zandvoort/
2019-03-30T18:05:35+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/03/30190316/30-van-Zandvoort-1-Jaap-Koper.jpg
30 van Zandvoort, Vrijwilligers
Nieuws