Participatiemarkt trekt veel belangstelling in Bibliotheek Schalkwijk

Foto: Jaap Koper

De Participatiemarkt in de bibliotheek van Schalkwijk, heeft veel belangstelling opgeleverd. De markt is vooral bedoeld om mensen met een laag inkomen een idee te geven wat zij kunnen doen om mee te kunnen doen in de samenleving.

Pluspunt Zandvoort

Naast veel vrijwilligersorganisaties in Haarlem en omgeving, zijn ook de mensen van Stichting Pluspunt Zandvoort aanwezig. Nathalie Lindenboom van Pluspunt geeft uitleg wat mensen allemaal niet kunnen doen. ,,Mensen beginnen bij ons als vrijwilliger”, vertelt ze. Lindenboom vertelt verder dat er dan tal van mogelijkheden zijn om een bijdrage te kunnen leveren. Pluspunt heeft bijvoorbeeld een samenwerkingsverband opgezet met een bedrijf voor tuinonderhoud.

Behoefte

Volgens Lindenboom is er een groeiende behoefte aan het bijhouden en onderhoud van tuinen in Zandvoort. Zo kunnen mensen die minder snel in de tuin werken door een lichamelijke beperking een klein abonnement afsluiten om hun tuin te laten onderhouden.

Eerste stap

Ook is er een kwetsbare groep mensen die moeite hebben om de eerste stap te zetten. Daarom heeft Pluspunt samen met het Sociaal Wijkteam Zandvoort een aantal projecten lopen om ook deze mensen weer mee te laten doen in de maatschappij.

Haarlem

Ook Haarlem doet veel aan participatie. Het is ook wat voorzitter Ruth Nelemaat van de participatieraad Haarlem in de opening van de markt ook verwoord. Nelemaat zegt in haar opening dat in het verleden de mensen in de bijstand naar verloop van tijd uit het zicht raken. Dat beleid is nu veranderd. De reden waarom de Haarlemse wethouder Floor Roduner van sociale zaken ook bij de opening aanwezig is geweest. Niet alleen Nelemaat is aanwezig ook voorzitter Friso van Mario van de Adviesraad Sociaal Domein Zandvoort is aanwezig en vertelt wat deze raad doet.

Sociale ondernemers

Ook sociale ondernemers zijn actief, zoals het Haarlemse MEO. Deze organisatie is bezig om de komende drie jaar 48 jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te helpen. Dat doet de onderneming door deze jongeren een werkervaringsplaats aan te bieden. De helft van deze groep gaat dat doen bij MEO zelf.

Pasmatch

Een andere belangrijke bespeler in de participatiemarkt is Pasmatch. Het hele idee van de particpatiemarkt is van Margriet Kuiper van Pasmatch die zelf in het dagelijks leven daar loopbaanbegeleider is. Vorig jaar is de markt voor het eerst georganiseerd, maar inmiddels lijkt de markt niet weg te denken.

'

Reacties

article
12305
Participatiemarkt trekt veel belangstelling
De Participatiemarkt in de bibliotheek van Schalkwijk, heeft veel belangstelling opgeleverd. De markt is vooral
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/12305/participatiemarkt-trekt-veel-belangstelling-in-bibliotheek-schalkwijk/
2019-04-03T19:15:41+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/04/03185249/Participatiemarkt-Pluspunt-Zandvoort.jpg
Floor Roduner, Friso van Marion, Margriet Kuiper, Participatiemarkt, Ruth Nelemaat, Schalkwijk
Nieuws