Niet voeren afstand houden bij damherten in Zandvoort

Foto: Wim Meijer Fotografie

De damherten in Zandvoort zijn voor veel mensen aandoenlijk, maar toch is het verstandig om de dieren niet voeren en afstand te houden. Het is het advies van ‘hertenfluisteraar’ Willem van der Sloot wat hij laat doorklinken tegen regionaal mediaplatform NH Nieuws.

Toeristen

Hoewel de zon schrijnt en in het april nog fris is, komen ook de toeristen naar Zandvoort. Zandvoort heeft ook de factor ‘hertengarantie’ en het is voor sommige mensen niets leuker om even een selfie te maken met een paar damherten die in het lentezonnetje liggen. Dat laatste is iets waarbij Van der Sloot zijn hart bij vasthoudt, vanwege de kans op ongelukken. Als Van der Sloot met de dienstdoende verslaggevers van NH Nieuws op pad gaat, liggen de dieren bij een voetbalveldje in het dorp van het zonnetje te genieten. “Hallo mannen”, zegt Van der Sloot, ,,dit zijn vier van onze dertig vaste dorpsbewoners.”

Niet voeren

Juist daarom waarschuwt Van der Sloot met het oog op het komende zomerseizoen zowel bezoekers als inwoners . ,,Voer ze niet, dat is verboden. Veel mensen proberen ze met voer te lokken en proberen dan een selfie met het hert te maken. Een foto maken mag, maar houd afstand”, zegt Van der Sloot tegen NH Nieuws.

Risico

Het risico op ongelukken is ook reëel te noemen als Van der Sloot vorige week nog ziet hoe een groep van zo’n vijftig mensen op de damherten af komen, om er vervolgens ‘bijna op ze wilden gaan zitten’. De dieren zijn daarbij geschrokken en stuiven vervolgens alle kanten op. Vooral dat laatste kan natuurlijk weer de nodige gevaren in het verkeer opleveren.

Dierenwinkel

Bijval krijgt Van der Sloot ook van dierenwinkel eigenares Eugenie van Soest. Van Soest krijgt de laatste tijd vaak dezelfde vraag over het voeren van damherten. ,,Gewoon niet doen. Mensen vinden het zielig dat ze in het dorp rondlopen en denken dat ze niks te eten hebben. Dat is dus niet waar. Ze hebben misschien wel meer te eten in het dorp dan in de duinen”, zegt Van Soest. Niet alleen de toeristen stellen de vraag ook de inwoners zelf stellen de vraag aan haar. ,,Ze willen ook weten wat ze bijvoorbeeld aan vossen mogen geven. Dat is dus ook niet handig”, zegt ze.

Hond aan de lijn

Niet alleen het voeren is uit den boze, maar ook de hond aan de lijn houden is een manier om ongelukken met het verkeer te voorkomen, als damherten los rondlopen. Ook het afstand houden met het maken van foto’s is raadzaam. Dat laatste hebben ook de verslaggevers van NH Nieuws gemerkt bij het gebruik van de camera. De damherten schrikken ervan. Van der Sloot heeft al zoveel handigheid met dedamherten opgedaan, dat hij de groep in de juiste richting weet te krijgen om verdere ongelukken te voorkomen.

Bron: NH Nieuws.

'
article
12394
Damherten niet voeren
De damherten in Zandvoort zijn voor veel mensen aandoenlijk, maar toch is het verstandig om
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/12394/niet-voeren-en-afstand-houden-bij-damherten-in-zandvoort/
2019-04-09T19:53:04+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/02/25203719/Damherten-Wim-Meijer-Fotografie.jpg
damherten, voeren, Willem van der Sloot
Nieuws