De meeuwen zijn er weer

Foto: Wim Meijer Fotografie

De meeuwen zijn er weer en dat betekent dat binnenkort de gemeente weer komt met een campagne hoe de inwoners van het dorp er mee om moeten gaan als het gaat om de ongewenste zaken die bij de meeuwen horen. Een campagne poster is alweer gesignaleerd bij een zuil op de Grote Krocht.

Meeuwen schreeuwen waar ze eten

‘Meeuwen schreeuwen waar ze eten’, valt er te lezen op de nieuwe poster van 2019. Over het algemeen komen meeuwen graag waar iets te halen valt. Op de boulevard bij viskramen, maar ook bij sommige cafetaria’s in het centrum en bij de bakker op het Raadhuisplein. Hoewel de gemeente nog met een officieel persbericht gaat komen, is het ook nu weer raadzaam om de meeuwen niet te voeren.

Overlast

De overlast die meeuwen met zich meebrengen, liggen vooral bij het opentrekken van vuilniszakken waar eetbare dingen in kunnen zitten. Ook de uitwerpselen van de meeuwen op wasgoed en zonweringen zijn een probleem. De overlast is meestal vanaf mei tot en met augustus.

Beschermd

Meeuwen zijn door de wet beschermd. Dat maakt het volgens de gemeente lastig om de meeuwenoverlast tegen te gaan. Toch komt de gemeente met enkele tips waar de inwoners wat aan kunnen hebben als het gaat om maatregelen te nemen tegen de overlast door meeuwen. Inwoners kunnen zelf al voorkomen om een nest op het dak te krijgen. Dat kan door bijvoorbeeld door het goed afsluiten van de afvalbakken en ook door het niet vroegtijdig van gele vuilniszakken op straat te zetten.

Broeden

Meeuwen zoeken vanaf maart naar een geschikte plek om te broeden. Vooral op platte daken, dakkapellen en half schuine daken. Volgens de gemeente kunnen mogelijke broedplaatsen inwoners deze onbereikbaar maken door het leggen van een net, het spannen van draden of het plaatsen van pinnen en prikkers. Dit mag alleen als er nog geen nest aanwezig is. Als er toch een nest met eieren op het dak aanwezig, mag deze niet worden verwijderd, omdat meeuwen beschermd. Ook is het niet toegestaan om de eieren te rapen of kapot te maken.

Effectief

Volgens de gemeente is het meest effectief om draden of vogelnetten op het dak te spannen, zodat vogels er niet kunnen landen. Zandvoorters kunnen dat laten doen door een gecertificeerd plaagdier bestrijder. Het kost voor een gemiddeld plat dak zonder obstakels zo’n € 300 tot € 800. Het kost wel het nodige, maar op die wijze behoort de overlast op het dak wel tot het verleden. Wie meer wil weten, kan even op de website van de gemeente Zandvoort terecht, voor verdere informatie.

Cookieinstellingen