Geurzuilen bij Zandvoortse spoorwegovergangen geplaatst

Foto: Jaap Koper

ProRail heeft afgelopen week acht geurzuilen bij de twee spoorwegovergangen in Zandvoort geplaatst. De zuilen met een sterke leeuwenpoep geur zijn bedoeld om te voorkomen dat loslopende damherten wegblijven bij het spoor.

Uitvoerig gestest

De geurzuilen zijn de afgelopen maanden uitvoerig getest en of het ook werkt om de herten op een afstand te houden. De vrees voor aanrijdingen met een trein zijn gegrond geweest, omdat er eerder al een damhert het leven heeft gelaten bij een aanrijding met een vertrekkende trein van het station.

Proef

Vorig jaar heeft Willem van der Sloot het nog uitgeprobeerd door leeuwenpoep op het spoor te smeren en daarmee de herten weg te houden. Later heeft Van der Sloot dat ook met burgemeester Niek Meijer gedaan. Die methode lijkt tot op zekere hoogte effectief, maar deskundigen zeggen wel dat de geur op een gegeven moment weer verdwijnt. Of dat met de geurzuilen ook het geval zal zijn, wachten zowel ProRail en de gemeente af.

Preventieve werking

Nadat Meijer zelf aan het begin van dit jaar de roofdierenstront heeft uitgestrooid op het spoor, denkt hij dat er een preventieve werking van uit gaat. Meijer vindt wel dat het nog geen definitieve oplossing is voor de hertenproblematiek in Zandvoort.

Nut

Ook spoorwegbeheerder ProRail is overtuigd van het nut en heeft daarom de acht geurzuilen geplaatst. Op Facebook is dat niet onopgemerkt gebleven. In de Facebookgroep ‘Je bent Zandvoorter als….’ laat iemand al weten of er een aantal Zandvoorters de zuilen heeft opgemerkt. Hilarisch zijn de antwoorden wel.

Penetrante geur

Volgens een inwoonster geven de palen geven een penetrante geur af. Ze heeft het ook geroken als zij één van de overgangen passeert. Of de palen hetzelfde effect hebben als de verse leeuwenpoep is nog de vraag. Een aantal inwoners hebben de dieren alweer rond de spoorwegovergangen bij zowel het station als op de Sophiaweg alweer gezien. Tot de sceptici behoort ook Willem van der Sloot zelf die zijn twijfels heeft over de zuilen.

Bron: NH Nieuws