Naam van Café Koper verdwijnt

Foto: Jaap Koper

De naam Café Koper gaat verdwijnen. Vandaag is het officieel voor het laatst dat het café die naam gaat dragen, omdat morgen de nieuwe eigenaar de zaak gaat overnemen. Café Koper zal veranderen in Café Mió. Voor een bezoeker zoals ik, levert dat een gevoel van weemoed op.

(tekst: Jaap Koper)

Geschiedenis

Dat er een geschiedenis ligt in dit café is wel duidelijk. Het café heeft niet altijd Koper geheten. Het pand aan de Kerkplein heeft ooit de naam Café Liberty gedragen. Op het moment dat Arie Koper het café overneemt heet het Café Arie Koper. Hilarisch is dat wel, want mijn vader heet ook Arie. Vaak is aan mij en onze zussen gevraagd of wij een café in Zandvoort hebben, maar de enige die dat heeft gedaan is een overgrootvader aan moeders kant en dat is een café geweest onderaan de Stationsstraat genaamd ‘De Dronken Del’.

Luciferdoosje

Toch heeft mijn vader wel eens voor de nodige verwarring gezorgd als hij vlak voor een EMM bestuursvergadering een luciferdoosje haast achteloos op tafel laat vallen. ,,Zo Koper heb je een kroeg?”, waarop mijn vader met een stalen gezicht ook heeft gezegd dat het inderdaad het geval is. Hij is overigens net als ik veelvuldig in het café geweest om op zaterdagmorgen een bakkie koffie te drinken, als hij met mijn twee jongste zussen de boodschappen voor het weekend weer heeft gehaald.

Illuster

Illuster zijn de dobbelwedstrijden die een dag voor oud jaar hun hoogtepunt vinden tijdens de ‘L*l van het jaar’. Die gedenkwaardige titel heb ik twee keer weten te bemachtigen. Kwestie van niet opletten en de tegenstanders slaat meedogenloos toe. Bovendien heb ik dat soort finales met een kloppend hart in mijn keel gespeeld. Je weet dan dat je aan de beurt kan komen. Het dobbeslpel en de deelnemers zijn na verloop van tijd uitgewaaid over de rest van het Zandvoortse avondleven.

Tapas

Een voltreffer zijn toch wel de tapas geweest, waar wij als grote familie vaak aanwezig zijn geweest. Twee tafels zijn er wel voor nodig geweest om al die Kopers bij elkaar te krijgen. Van alles hebben we uitgeprobeerd. Van zoute sprotjes tot stoofpotjes aan toe. Drie weken lang is het café omgetoverd tot een Spaans lokaal. Dat laatste gaat de nieuwe baas Max Aardewerk ook doen. Vanaf 15.00 komt er een dinerkaart met tapas. Het komt zoals het komt, want de naam Café Koper kan wel illuster zijn, toch denk ik zelf dat namen van voorbijgaande aard zijn. Getuige het feit dat het ooit Café Liberty is geweest…

 

Cookieinstellingen