Gemeente wil kunstenaars na 20 jaar uit voormalige Mariaschool

Foto: Jaap Koper

Als het aan de gemeente Zandvoort ligt, moeten de kunstenaars na 20 jaar in de voormalige Mariaschool te hebben gezeten op zoek naar een nieuwe ruimte. De gemeente is eigenaar van het monumentale pand en heeft plannen voor jongerenhuisvesting.

Woningnood

Reden voor het Haarlems Dagblad en regionaal mediaplatform om er op uit te trekken en de acht kunstenaars op te zoeken, die zelf best snappen dat er woningnood is voor jongeren in Zandvoort. Alleen als het gaat om het onderkomen van de kunstenaars daarvoor te gaan gebruiken, gaat hen te ver:

Alternatieven

,,Er zijn allemaal alternatieven mogelijk”, vertelt kunstenaar en beeldhouwer Marlene Sjerps aan NH Nieuws. ,,Maar in Zandvoort werkt het nou eenmaal zo: het eerste waar iedereen aan denkt is de Mariaschool”. Sjerps heeft al jarenlang een ruimte waar zij haar werken maakt, zoals ook voor de Art Walk van enkele jaren geleden, waarbij de kunstenaars hun ruimte voor het publiek open stellen.

Beelhouwles

Sjerps geeft in haar atelier van het voormalige schoolgebouw ook beeldhouwles geeft. Het liefst ziet de kunstenaar dat de gemeente wat buiten de lijnen gaat denken als het aan komt op huisvesting van jongeren: ,,Ga voor de jongerenhuisvesting creatief aan de gang”, zegt ze geërgerd tegen NH Nieuws. Volgens Sjerps kan de gemeente ergens tiny houses neerzetten. ,,Mijn dochter woont in Groningen in een container. Dat ziet er van buiten niet heel mooi uit, maar van binnen zijn het fantastisch mooie woningen”, zegt Sjerps.

Inspirerend

De voormalige Mariaschool werkt inspirerend voor de acht kunstenaars. De grote lokalen en ramen van het gebouw, nodigen uit voor creativiteit omdat deze genoeg ruimte en licht hebben voor de soms metershoge kunstwerken. Kunstenaar Henk Kist vindt dat de kunstenaars door het delen van meerdere ruimten in één gebouw, het ook leidt tot betere kunst. ,,Het is geweldig hier. Je zit met zijn allen bij elkaar, je hebt veel contact, je ziet veel van elkaar. En dat inspireert ook”, zegt Kist tegen NH Nieuws

Monumentale pand

De gemeente wil 15 jongeren gaan huisvesten in het monumentale pand. Daarvoor wil het gemeente wel het pand grondig gaan verbouwen. De gemeenteraad neemt mogelijk over twee weken al een besluit. ,,We houden ons hart vast”, zegt Marlene Sjerps. ,,Ik heb een brief geschreven naar de gemeenteraad. Die wordt vanavond behandeld. En ik ga mijn zegje doen. Ik hoop dat ik de gemeenteraad er in ieder geval over na kan laten denken. We houden ons hart vast”, zegt de bezorgde Zandvoortse kunstenaar.

Beroering

De pannen hebben al tot de nodige beroering geleid onder enkele Zandvoortse inwoners. Een aantal inwoners vinden het pand beeldbepalend en zijn bang voor sloop, terwijl er in het dorp al zoveel is verdwenen. De gemeentelijke plannen over de jongerenhuisvesting zijn de inwoners eveneens weinig sympathiek. De kleine groep inwoners vinden dat er te weinig sociale woningbouw plaatsvindt en dat daardoor de jongeren uit Zandvoort wegtrekken.

Bron: NH Nieuws

'
article
12818
Gemeente wil kunstenaars uit voormalige Mariaschool
Als het aan de gemeente Zandvoort ligt, moeten de kunstenaars na 20 jaar in de
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/12818/gemeente-wil-kunstenaars-na-20-jaar-uit-voormalige-mariaschool/
2019-05-07T20:57:08+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/05/08120247/Art-Walk-Zandvoort-Marlene-Sjerps-Jaap-Koper.jpg
kunstenaars, Mariaschool
Nieuws