Strandreservaat Noordvoort bij Zandvoort geopend

Foto: Communicatie Omgevingsdienst West Holland

Afgelopen week hebben de wethouders Sjaak van den Berg van Noordwijk en wethouder Ellen Verheij van Zandvoort het Strandreservaat Noordvoort geopend. Noordvoort moet zorgen voor ruimte om zeehonden en vogels een rustige plek op het strand te geven.

Lange voorbereidingen

Daar is wel een een lange periode van voorbereidingen aan voorafgegaan. Nu is strandreservaat Noordvoort eindelijk een feit. Tussen paal 70 en 73 op het strand tussen Noordwijk en Zandvoort kunnen zeehonden en vogels op het strand die het volgens de beide gemeenten verdienen. Bezoekers worden over een lengte van 3 km verleid om niet over het strand maar over de zeereep te lopen. Uniek, want normaal is dat niet toegestaan. Ook zijn er twee mooie uitzichtpunten zodat wandelaars een prachtig uitzicht krijgen over zee, strand en duin. Een goede balans tussen rust en recreatie op het strand.

Wethouders Sjaak van den Berg van Noordwijk en wethouder Ellen Verheij van Zandvoort

Uniek samenwerkingsproject

Het is volgens de overheden en organisaties die het strandreservaat hebben vormgegeven een uniek samenwerkingsproject. Voor de totstandkoming van Noordvoort hebben de gemeenten Noordwijk en Zandvoort, Waternet, Vogel- en Natuurvereniging Noordwijk (VNVN), Staatsbosbeheer, Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland, IVN Zuid-Kennemerland, Hoogheemraadschap van Rijnland, Rijkswaterstaat en (namens gemeente Noordwijk) Omgevingsdienst West-Holland samengewerkt om het strandreservaat vorm te geven. Noordvoort is er ook gekomen vai de subsidies van: Provincie Zuid-Holland, Regionaal Groenprogramma Holland Rijnland en het Eneco Luchterduinenfonds.

Gedicht

De Zandvoortse dichter Marco Termes (zie foto bij bericht) heeft een gedicht voorgedragen dat hij speciaal voor Noordvoort heeft geschreven.

Een zee zonder kust is niet mogelijk.
Een kust zonder zee evenmin. In rust,
drukte en beweging zoeken ze balans.

Ze zijn broeder en zuster. Symbiose.
Zee en strand. Schouder aan schouder.
Zo houden ze van elkaar. Water en land.

Zilt en zoet. Golven, wind, zand. Puur
natuur en menselijk verstand. Geven,
nemen, delen. Zij aan zij. Hand in hand.

Een omleiding als stille verleiding want
uiteindelijk vinden wij alles van diepste
waarde slenterend en meanderend.

Kritische geluiden

Inmiddels klinken ook weer kritische geluiden vanuit Zandvoort door over het strandreservaat. Op sociale media laten verschillende Zandvoorters weten weinig op te hebben met de manier waarop de natuur wordt ingericht. Waar de één het verkwisting vindt, vraagt de ander zich af of zeehonden de borden kunnen lezen. Een Zandvoortse inwoner vindt het flauwekul dat de natuur kan worden gevormd. Een andere inwoner vraagt zich af wat er gebeurd met bijvoorbeeld gebieden in Zandvoort die nodig een opknapbeurt moeten krijgen. Volgens deze Zandvoortse inwoner is het beter als de gemeente zich daarmee bezig gaat houden.

 

'
article
12849
Strandreservaat Noordvoort open
Afgelopen week hebben de wethouders Sjaak van den Berg van Noordwijk en wethouder Ellen Verheij
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/12849/strandreservaat-noordvoort-bij-zandvoort-geopend/
2019-05-09T14:38:59+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/05/09180931/Marco-Terems-Noordvoort-Communicatie-Omgevingsdienst-Wrst-Holland.jpg
Ellen Verheij, Marco Termes, Noordvoort
Nieuws