Reddingbootdag 2019 van KNRM Zandvoort laat reddingswerk op zee zien

Foto: Jaap Koper

Verschillende KNRM stations hebben weer haar jaarlijkse Reddingbootdag 2019 gehouden. Ook Zandvoort heeft dat gedaan, waar vrijwilligers van de KNRM Zandvoort op het strand laten zien wat bijvoorbeeld de Annie Poulisse kan doen.

Lang

,,Het zijn donateurs die dat heel lang doen, 30 euro per maand doneren en dat ook nog voor een heel lange tijd ook zijn”, vertelt bestuurslid Aldo Muller van de KNRM Zandvoort. Juist die donateurs zijn volgens Muller belangrijk voor de KNRM Zandvoort voor het in stand houden van het reddingswerk op zee. Het is ook om die reden dat de donateurs een rondje met de Annie Poulisse op zee mogen maken en dan ook een ander zicht hebben op de Zandvoortse kust.

Veiligheidsbeleving

Burgemeester Niek Meijer is ook aanwezig en wijst vooral op de veiligheidsbeleving van de KNRM in Zandvoort. Meijer vindt dat de KNRM Zandvoort een verbindende factor heeft in het Zandvoortse maatschappelijke leven. Bovendien is de burgemeester ook voorzitter van het plaatselijke KNRM bestuur. ,,Dat heeft vooral te maken dat een burgemeester verder kan kijken dan alleen de KNRM zelf”, zegt hij. Het verbindende element zit volgens Meijer ook in het veiligheidswerk waar KNRM Zandvoort een onderdeel van is, naast bijvoorbeeld de politie en de Zandvoortse Reddingsbrigade.

Pittig

Dat het best pittig er aan toe kan gaan tijdens een reddingactie, blijkt wel als de donateurs zelf aan boord stappen van de Annie Poulisse. De boot schuwt geen golf en de schipper van de reddingboot moet snel met de bemanning uitrukken als er een calamiteit op zee is. Voorafgaand aan het tochtje krijgen de donateurs dan ook duidelijk mee wat belangrijk is om een rondje op zee goed af te kunnen sluiten.

Element

Schipper Hein Schrama is in zijn element, als hij samen met de aanwezige bemanning kan laten zien waartoe de Annie Poulisse in staat is en waarbij de veiligheid voor de donateurs uiteraard voorop staat. Op een dag als deze is het ook belangrijk om bijvoorbeeld de motor af te koelen. ,,De zee is een prima middel om de temperatuur te laten zakken, als je aan land gaat”, vertelt Schrama. Dat laatste kan nog wel eens met een flinke schok gebeuren, omdat de schipper niet precies weet hoe hij op de zandbank aankomt. Ook dat legt de bemanning vooraf uit.

De werkplek van schipper Hein Schrama

Opstapper

Minstens zo belangrijk als het uitvaren met een schipper is een opstapper. Pieter Versteege is één van de opstappers en is nu aankomend opstapper. Versteege heeft iets met het reddingswerk en is om die reden ook bij de KNRM Zandvoort terecht gekomen. ,,Ik woon in Zandvoort en wil iets terug doen. Dat is voor mij een belangrijke reden om dit te doen”, vertelt Versteege. Een opstapper moet alles kunnen. Tijdens het reddingswerk komt het ook op deze mensen aan, om andere mensen die op zee hulp nodig hebben te helpen.

'
article
12851
Zonnige Reddingbootdag 2019
Verschillende KNRM stations hebben weer haar jaarlijkse Reddingbootdag 2019 gehouden. Ook Zandvoort heeft dat gedaan,
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/12851/reddingbootdag-2019-van-knrm-zandvoort-laat-reddingswerk-op-zee-zien/
2019-05-11T13:00:14+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/05/11141411/Annie-Poulisse-komt-op-strand-2-Jaap-Koper.jpg
Aldo Muller, Hein Schrama, KNRM Zandvoort, Niek Meijer, Pieter Versteege, reddingbootdag
Nieuws