Dansexamen doen met Krisztina de Chȃtel en Sassan Saghar Yaghmai

Foto: Wouter de Wit

Studenten van de mbo opleiding Danser van het Nova College doen op donderdagavond 23 mei dansexamen tijdens een voorstelling in de Toneelschuur. Daarin moeten zij eigen werk laten zien en stukken die zij hebben ingestudeerd met een bekende choreograaf. De afgelopen weken hebben zij de voorstellingen voorbereid met de vermaarde choreografen Krisztina de Chȃtel en Sassan Saghar Yaghmai.

Bekende choreografen

Professionele dansers moeten kunnen werken met een choreograaf, daarom leren zij in hun opleiding werken met diverse bekende choreografen. In april hebben de studenten auditie gedaan voor de examenstukken met Krisztina de Chȃtel en Sassan Saghar Yaghmai.

Hongaarse choreografe

De van oorsprong Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel is één van de choreografen die de studenten heeft geholpen bij het instuderen van de stukken. De studenten hebben in ieder geval een behoorlijk ervaring opgedaan, omdat de Châtel circa zeventig choreografieën heeft verzorgd en twee dansfilms heeft gemaakt. De voorstellingen van de choreografe draaien rond contrasten en confrontaties: kwetsbare menselijke lichamen staan tegenover natuurelementen als wind, aarde en water, of de imposante ruimte van een kerkgebouw of machineloods.

Iran

De choreograaf Sassan Saghar Yaghmai is geboren in Iran, maar heeft in Nederland zijn dansstudie afgerond. Als resident-choreograaf van theatergroep DOX heeft Yaghmai vele stukken voor deze groep gemaakt. Verder heeft hij ook een aantal andere producties gechoreografeerd. Een van die producties is Songs from the Roof die door Dick Hauser is geregisseerd.

Wekelijks

De studenten hebben met deze professionals wekelijks tien uur voor elk stuk gerepeteerd. De andere opdracht voor deze aankomend dansprofessional is zelf een stuk schrijven en instuderen. Op donderdagavond 23 mei vanaf 20.00 uur is het resultaat te zien in de Toneelschuur. Kaarten zijn 10 euro per stuk en te bestellen via novacollege.nl/examenvoorstelling-dans.

'

Reacties

article
12860
Dansexamen doen met Krisztina de Chȃtel en Sassan Saghar Yaghmai
Studenten van de mbo opleiding Danser van het Nova College doen op donderdagavond 23 mei
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/12860/dansexamen-doen-met-krisztina-de-ch%c8%83tel-en-sassan-saghar-yaghmai/
2019-05-10T16:20:13+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/05/10161938/Examenvoorstelling-Dans-met-Krisztina-de-Chatel-HR.jpg
dansexamen, Krisztina de Chȃtel, Nova College, Sassan Saghar Yaghmai, Toneelschuur
Nieuws