Dauwtrappen op Hemelvaartsdag door Scouting Stella Maris Sint Willibrordus in Zandvoort

Foto: Jaap Koper

Jarenlang maakt de Scouting Stella Maris Sint Willibrordus uit Zandvoort met het dauwtrappen een traditie op Hemelvaartsdag. Sinds jaar en dag lopen de leden van de scouting groep kilometers lang door de Amsterdamse Waterleidingduinen in de omgeving van Zandvoort en dat af te sluiten op het terras van Café Mió voorheen Café Koper

(tekst: Jaap Koper)

Personeel

Het vaste personeel wat van Café Koper naar Café Mió is gegaan, weet het al op Hemelvaartsdag. Op deze donderdag kan het extra omzet maken als leden van Stella Maris Sint Willibrordus langs komen. Het begint om 5.00 ’s ochtends als zij aan hun wandeling beginnen door de Amsterdamse Waterleidingduinen richting het Pannenland in Vogelenzang. Het is een wandeling die er zijn mag, want het is een flink stuk heen maar ook terug. Rond 9.00 is het steevast op het terras van Café Mió zitten aan het Kerkplein.

Traditie

Het is volgens Jasper Molenaar en Menno Hoekstra van de scouting een traditie om te gaan dauwtrappen tijdens Hemelvaartsdag. ,,We gaan daarna met de leiding en actieve volwassenen ontbijten”, zeggen de twee. Het is zoals Jasper en Menno zelf zeggen onder elke weersomstandigheden, want deze Hemelvaartsdag is nogal vochtig verlopen. Toch zijn er ook eerdere edities die droger en warmer zijn geweest. Kortom, ‘weer of geen weer’, de deelnemers aan dit uitje gaan er gewoon op uit. ,,Het gaat altijd door. De groep is alleen kleiner bij regen”, zegt Menno.

Zestig jaar

De traditie is alweer zestig jaar oud, want lang voordat Jasper en Menno dit doen, hebben andere leden van de scouting dat ook al gedaan. Het is niet alleen voor leden, maar ook mensen die dat willen, kunnen met de leden meelopen. ,,Het is waar de scouting voor staat: Inclusiviteit”, zegt Jasper. Daarmee doelt hij dat de scouting open is voor iedereen.

Jubileum

Volgend jaar krijgt het dauwtrappen een feestelijk tintje. Zeg maar gerust dat het meer dan dat is, want de scouting bestaat dan 75 jaar. Alleen valt Hemelvaartsdag dan niet op 30 mei, maar op een andere datum. 30 mei is volgens één van de leden die heeft meegelopen de dag van de oprichting in 1945. Hoe het weer op dauwtrappen dan zal zijn, is voor iedereen nog onbekend. Een ding lijkt wel zeker. Het ontbijt wordt weer genuttigd aan het Kerkplein en daar zal Max Aardewerk en zijn vrouw Maxine weer blij mee zijn.

Cookieinstellingen